EU bi mogla ukinuti viznu liberalizaciju za države Zapadnog Balkana

Malstrom je kazala da se broj aplikacija za dobijanje azila u zemljama EU povećao četiri puta
73 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 20:40h

Evropska unija bi mogla donijeti odluku o suspendovanju vizne liberalizacije za države zapadnog Balkana, ukoliko do proljeća ne pokažu jasne rezultate u suzbijanju problema povećanog broja aplikacija za azil, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.

Ona je na ministarskom forumu EU–zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslovau Budvi kazala da se u broj aplikacija za dobijanje azila u zemljama EU povećao četiri puta.

“Radi se u velikom broju građana koji dolaze iz zemlja ovog regiona, što je veliki problem. Zbog toga smo odlučili da uvedemo jednu suspenzivnu klauzulu koja će stupiti na snagu naredne godine, a to znači da ukoliko se pokaže da je neophodno, moći ćemo da suspendujemo bezvizni režim sa pojedinim zemljama“, kazala je Malmstrom.

Konjević je ocijenio da postoji spremnost i odlučnost svih institucionalnih struktura Crne Gore da implemetiraju aktivnosti predviđene akcionim planovima za poglavlja 23 i 24

Ona je dodala da je potrebno mnogo više uraditi u toj oblasti, od organizovanja informativnih kampanja do borbe protiv kriminalnih mreža koje se time bave. Malstrom je pojasnila da je među onima koji apliciraju za azil najviše Roma, zbog čega je neophodno unaprijediti uslove života RAE populacije u zemljama regiona.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ocijenio je da postoji spremnost i odlučnost svih institucionalnih struktura Crne Gore da implemetiraju aktivnosti predviđene akcionim planovima za poglavlja 23 i 24. On je kazao da će Vlada kroz partnerski i otvoren odnos nastaviti da gradi povjerenje sa EU.

“Jasno smo identifikovali ključne prioritete daljeg napretka i želim da potvrdim odlučnost svih institucionalnih struktura da posvećeno i poštujući usaglašene rokove implementiramo aktivnosti predviđene akcionim planovima. Ubijeđeni smo upravo da je to mehanizam za najbolje međusobne odnose koji će rezultirati ispunjavanjem privremenih a onda i zatvarajućih mjerila za najzahtjevnija poglavlja“, kazao je Konjević.

Ministar pravde Duško Marković kazao da je Crnoj Gori potrebno iskustvo i znanje kolega iz Srbije kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije. On je pojasnio da Srbija ima iskustvo u funkcionisanju Agencije za antikorupciju te da već dugo imaju Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju.

“Crna Gora može dosta naučiti i iskoristiti iz onoga što je iskustvo Srbije u pozitivnom smislu i izbjeći negativne kontekste, koje je Srbija imala implementirajući ove modele kroz praksu”, kazao je Marković.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković kazao je da u narednom mjesecu treba da dođe do formalizacije saradnje između dva ministarstva, navodeći da očekuje od Crne Gore pomoć u uvođenju notarskog sistema.

Galerija

Bonus video: