Marković: Da znam da je neki ministar korumpiran, odmah bih ga prijavio

"Korupcija je pojava, ne samo kod nas, nego i globalno. Protiv nje se treba i boriti kao protiv pojave, vladavinom prava"
37 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2013. 08:04h

Crna Gora otvorila je sa Evropskom unijom (EU) pet pregovoračkih poglavlja od kojih su dva - Pravosuđe i temeljna prava (Poglavlje 23) i Pravda, sloboda i bezbjednost (Poglavlje 24) ključna za dalji napredak zemlje na putu ka članstvu. Poglavlja pet – Javne nabavke, šest – Privredno pravo i 20 – Preduzetništvo i industrijska politika su važni za bolji poslovni ambijent i ekonomski rast.

Na pitanje “Vijesti”, nakon Međuvladine konferencije u Briselu, kako bi reagovao da ima saznanja o korupciji među svojim kolegama, Duško Marković je odgovorio da on nije državni tužilac.

"Ali, da imam takva saznanja, odmah bih ih predao državnom tužiocu i kao i svi koji su se ogriješili o zakon morali bi odgovarati i snositi posljedice".

Da li bi se to odnosilo čak i na Mila Đukanovića, pitale su TV “Vijesti”.

"Ne mislim pojedinačno ni na koga. Korupcija je pojava, ne samo kod nas, nego i globalno. Protiv nje se treba i boriti kao protiv pojave, vladavinom prava".

Savjet ministara spoljnih poslova EU poručio je, u usvojenim zakjučcima, da Crna Gora "posebnu pažnju treba da posveti čvrstim mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i onu na visokom nivu".

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 važan korak u implementaciji novog pristupa u pregovorima.

On je rekao da je Vlada Crne Gore pokazala odlučnost i posvećenost reformama koje treba uraditi da bi otvorila ova poglavlja.

Na pitanje TV “Vijesti” što će biti ako u naredne tri godine ne bude osuda za korupcije na visokom nivou, odnosno kako će to da se odrazi na napredovanje zemlje, File je odgovorio:

"Kratko - neće biti pozitivno".

Komesar za proširenje dodao da on nema razloga sumnjati da sve neće biti u najboljem redu:

"Nesumnjiva je posvećenost i politička volja u ispunjavanju reformi i to treba da se tako i nastavi. Napredak ćemo vrlo pažljivo pratiti, svakih šest mjeseci vidjet ćemo dokle smo stigli".

Bonus video: