Agencija istražuje Mugošinu anketu, MANS pita ko su anketari

"Vijesti" nezvanično saznaju da je kontrolorima Agencije naređeno da utvrde da li gradonačelnik krši zakon
68 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2013. 17:12h

Agencija za zaštitu ličnih podataka ispitaće da li u anketi “Evidentiramo-rješavamo”, koju sprovodi uprava Glavnog grada, ima elemenata kršenja Zakona o zaštiti podataka ličnosti.

Iako u Agenciji nijesu odgovorili da li je pokrenut postupak zbog ankete koju je pokrenuo podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša, “Vijesti” nezvanično saznaju da je kontrolorima Agencije naređeno da utvrde da li gradonačelnik krši zakon. Kako je navedeno, ta državna institucija sa zvaničnim stavom o anketi izaći će do sjutra.

Podgorički gradonačelnik je u junu pokrenuo akciju kojom je predviđeno, kako je objašnjeno na sajtu Glavnog grada, poboljšanje rada gradskih službi, na osnovu podataka koji će se prikupiti od građana Podgorice. Kako je tada pojašnjeno, anketa bi trebalo da potrebama građana prilagodi rad organa i preduzeća lokalne samouprave u oblasti socijalnog staranja, poreske politike, komunalne infrastrukture i urbanizma.

Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvao je nadležne institucije da reaguju zbog Mugošine ankete, upozoravajući da podgorički gradonačelnik krši Zakon o zaštiti podataka ličnosti. Maraš je istakao da, novcem iz gradskog budžeta, Mugoša pravi bazu glasača za lokalne izbore koji bi trebali da budu održani prije maja.

“Mugoša novcem građana Podgorice pravi bazu koja sadrži bukvalno sve podatke o građanima Crne Gore. To nijesu samo podaci koji se nalaze u biračkom spisku, nego i podaci o socijalnom stanju, zapošljavanju i svemu što može koristiti kao polazna osnova za brutalnu kupovinu glasova pred lokalne izbore”, kazao je Maraš.

U upitniku koji treba da popune službenici podgoričke uprave od građana traže da im daju matični broj i broj lične karte, što bi se moglo tumačiti kao kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka. Od građana se traže i lični podaci, kao što su poreski identifikacioni broj (PIB), broj telefona, zanimanje, broj članova domaćinstva i srodstvo. Opozicija i SDP su ranije optužili Mugošu i njegovog zamjenika Vladana Vučelića da ovu akciju, na osnovu koje će dobiti podatke o biračima, koriste za predizborne zloupotrebe.

Maraš (Foto: Arhiva "Vijesti")

Poslanik Demokratskog fronta Branka Bošnjak optužila je čelnike podgoričke opštine da prikupljaju nedozvoljene količina informacija o građanima i da time krše zakon. Ona je kazala da anketiranje građana može da sprovodi MONSTAT, kao jedina državna služba nadležna za prikupljanje statitsičkih podataka.

Zakonom o zaštiti podataka ličnosti predviđeno je da lične podatke mogu prikupljati samo ovlašćeni pojedinci ili institucije uz saglasnost građana. U članu 2 zakona navodi se da se lični podaci ne mogu obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, a mogu se obrađivati u statističke ili naučno-istraživačke svrhe. Ti podaci, kako se navodi u zakonu, mogu se dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica. Članom 18 predviđeno je da se lični podaci mogu koristiti samo za vrijeme potrebno za ostvarivanje svrhe korišćenja, nakon čega je korisnik dužan da ih obriše.

Maraš smatra da je problematično što Agencija u anketi nije konstatovala nikakav problem, iako se ona sprovodi već šest mjeseci. On je podsjetio da je Agencija reagovala kada je MANS, uoči predsjedničkih izbora u aprilu, objavljivao neregularnosti u biračkim spiskovima i time ukazivano na nezakonitosti u spiskovima. Agencija je, tvrdi Maraš, reagovala i tokom izmjena Zakona o biračkom spisku, navodeći da učesnicima izbora treba omogućiti uvid u spiskove ali im se ne smiju dostavljati jer bi to prekršilo pravo građana na zaštitu ličnih podataka..

“Sada se Mugoši omogućava da pravi bazu koja je naprednija od baze sigurnih birača. Omogućava mu se da utiče na svakog građanina Podgorice na najbolji način, tako što može da odluči je li prikladnije da im ponudi legalizaciju kuće, posao ili socijalnu pomoć”, kazao je Maraš.

Anketu sprovodi "100 službenika gradske uprave i preduzeća"

Maraš smatra da bi podgorička uprava morala da objasni javnosti gdje je obezbijedila novac za sprovođenje ankete i ko će raditi posao na terenu.

Mugoša je ranije rekao da je zaključak o anketi donio Kolegijum gradonačelnika, iako je izbjegao da joj kao odbornici dostavi odgovor. Na sajtu Glavnog grada piše da će anketu sprovoditi “preko 100 službenika gradske uprave i preduzeća” koji će obići svako domaćinstvo u Podgorici.

“Pitanje je ko to radi od čijeg novca. Da možda anketari nijesu novi zaposleni u opštini? Javnost mora znati koliko ova anketa košta građane i kako je moguće da nijedan državni organ nije reagovao na tako drastičnu zloupotrebu prava građana. Mugoši dozvoljava da pravi partijski registar uz pomoć novca građana”, kazao je Maraš.

Galerija

Bonus video: