Otvoreno pet poglavlja: EU sad i zvanično traži hapšenja krupnih riba

Nekoliko fraza koje se stalno ponavljaju, u istom kontekstu, ukazuju da “jačanje povjerenja u institucije” zapravo znači da EU očekuje da se afera “Snimak” istraži do kraja
65 pregleda 100 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2013. 19:25h

Crna Gora otvorila je danas pregovore u novih pet poglavlja na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Evropskoj uniji (EU) u Briselu. Otvoreni su pregovori u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava i pravdu, slobodu i bezbjednost, poglavlju pet – Javne nabavke, šest – Privredno pravo i 20 – Preduzetništvo i industrijska politika. Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 važan korak u implementaciji novog pristupa u pregovorima.

On je rekao da je Vlada Crne Gore pokazala odlučnost i posvećenost reformama koje treba uraditi da bi otvorila ova poglavlja. “Važno je da građani Crne Gore vide i osjete benefite reformi već sada”.

Prema njegovim riječima, EU je postavila privremena mjerila za ova poglavlja.

“Oni odražavaju posvećenost Crne Gore u ovim oblastima, a napredak u njihovom ispunjavanju biće pažljivo praćen”, rekao je File na konferenciji za novinare.

On je kazao da su poglavlja pet, šest i 20 blisko povezana sa poslovnim okruženjem u Crnoj Gori.

“Usklađenost ovih poglavlja pomoći će Crnoj Gori da se uskladi sa svojim privrednim subjektima i ekonomskim operaterima kao i da doprinese odgovornom korišćenju javnih fondova”, rekao je File.

Upitan šta će se desiti ako u Crnoj Gori u naredne, na primjer, tri godine, ne bude presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, File je podsjetio da se u slučaju Crne Gore otvaraju poglavlja 23 i 24 na početku i uvode privremena mjerila, kojih je 83.

Prema njegovim riječima, zemlji kandidatu se daje mogućnost da njeni građani već na početku osjete reforme i benefite, a ne na kraju pregovaračkog procesa.

Lukšić: Nastavljamo sa napornim radom Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić poručio je da će Crna Gora učini sve da ostavi ambiciozni set ciljeva. “I da će nastaviti sa napornim radom i uzajmanim razvojem povjerenja sa državama članicima uz otvaranje dodatnih poglavlja”.

On je podsjetio da su poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava, okosnica novog pristupa u pregovorima, i da je Crna Gora prva zemlja sa kojom se to primjenjuje.

Lukšić je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci Crna Gora bila uspješna u procesu pregovaranja u kojima je učestvovalo tri hiljade ljudi što je trećina admnistracije u Crnoj Gori.

“Aktivnosti na postizanju prioriteta na agendi EU u oblasti vladavine prava i oblasti privrede, odnosno ekonomije, i te oblasti donijeće benefite Crnoj Gori i njenim građanima”, rekao je Lukšić.

On je rekao da su nacrti akcionih planova pokazali posvećenost i pripremljenost Crne Gore za proces pristupanja kao i dobru komunikaciju sa civilnim društvom.

Savjet ministara spoljnih poslova Evropske unije (EU) poručio je da Crna Gora “posebnu pažnju treba da posveti čvrstim mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i onu na visokom nivu”.

To je prvi put da za Crnu Goru najznačajnije tijelo EU, ako se izuzme samit šefova država i Vlada članica EU, pošalje tako jasnu poruku.

"U tom kontekstu, Savjet očekuje da se akcioni planovi za poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost primijene na vrijeme i u potpunosti. To će zahtijevati duboke i trajne političke reforme. Napredak u ovim područjima odrediće tempo napredovanja u pregovorima”, navodi se u zaključcima koje je na jučerašnjoj sjednicu usvojilo 28 šefova diplomatija članica EU.

U zaključcima Savjeta ministra se navodi da Crna Gora mora intenzivnije da sprovodi reforme kako bi prevazišla “nedostatke identifikovane u Izvještaju o napretku Evropske komisije od 16. oktobra.

U dokumentu se navodi da su dalji napori potrebni u primjeni ustavnih amandmana, jačanju političke uključenosti, garanciji za slobodu izražavanja, jačanju povjerenja u javne institucije, te reformi javne uprave kako bi se obezbijedlilo da ona ima kapacitet da primijeni evropsko zakonodavstvo.

Crna Gora takođe mora da se bori protiv politizacije i poveća transparentnost javne adminsitracije, te da poboljša poslovno okruženje.

Ovaj oštriji ton nego inače u zaključcima zapravo upućuje da je zemlja u stvarnom procesu pregovora sa EU.

Nekoliko fraza koje se stalno ponavljaju, uvijek u istom kontekstu, ukazuju da “jačanje povjerenja u institucije” zapravo znači da EU očekuje da se afera “Snimak” istraži do kraja, jer je to, kako je bezbroj puta rečeno u EK i u Evropskom parlamentu, važno da bi građani imali veće povjerenje u institucije i izborni proces.

Jačanje uključenosti znači da se očekuje još aktivniji civilni sektor, a navodi o “garanciji za slobodu izražavanja”, znače da će EU nastaviti pomno da prati stanje u vezi sa slobodom medija.

Dvadeset osam ministara spoljnih poslova istovremeno je u zaključcima pozdravilo napredak Crne Gore u prošloj godini, uključujući i usvajanje ustavnih amandmana kojima se ojačava nezavisnost pravosuđa, kao i usvajanje sveobuhvatnih akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Sa zadovoljstvom se primjećuje i da je Crna Gora nastavila da ispunjava obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da ima veoma aktivnu ulogu u regionu. Ministri zemalja članica posebno su zadovoljni time kako Crna Gora nastupa u razvijanju regionalne saradnje.

“Crna Gora je tokom naše diskusije dobila pozitivne ocjene, s različitim potrebnim temama koje će biti na dnevnom redu u 2014. godini. To je zemlja koja je u procesu pregovora i oko nje nema nikakvih kontroverzi”, rekla je ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić nakon završetka Savjeta ministara.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i komesar EU za proširenje Štefan File danas će, kako je “Vijestima” saopšteno iz Brisela, potpisati otvaranje 23 i 24 poglavalja.

U crnogorskoj delegaciji koja je otputovala u Brisel su potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

Galerija

Bonus video: