Crna Gora sjutra otvara pet poglavlja u pregovorima sa EU

Pregovori će biti otvoreni za poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i bezbjednost, Javne nabavke, Privredno pravo i Preduzetništvo i industrijska politika
3 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.12.2013. 16:03h

Crna Gora će sjutra otvoriti pet poglavlja u pregovorima sa Evropskom Unijom, saznaju Vijesti.

Na sjutrašnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u Briselu će biti otvoreni pregovori za poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbjednost.

Crna Gora će otvoriti i poglavlja 5 - Javne nabavke, 6 - Privredno pravo i 20 - Preduzetništvo i industrijska politika, potvrđeno je “Vijestima” iz Brisela.

Poglavlja 23 i 24 neće moći da budu zatvorena ukoliko Crna Gora ne bude ispunjavala očekivanja iz Brisela i biće otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa, a za ispunjavanje obaveza za ta poglavlja neće biti vremenskog ograničenja već će EU dva puta godišnje, u februaru i oktobru predavati izvještaji o postignutim rezultatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i komesar EU za proširenje Štefan File zvanično će sjutra u Briselu potpisati otvaranje pomenutih poglavalja.

Bonus video: