Jonica tražila promjenu zakona za Džomića

Ona je takođe tražila da se u zakon vrati odredba da je ANB dužna da objasni zbog čega je neko “državni neprijatelj”
13 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2013. 13:42h

Šef Direktorata za upravne poslove MUP-a Abid Crnovršanin i Odbor za politički sistem nijesu podržali predlog amandmana Snežane Jonice (SNP) na Zakon o strancima, kojim je pokušala da zaštiti svještenike SPC.

Jonica je sugerisala da se iz zakona izbriše odredba koja propisuje da su svještenici dužni da dostave dokaz o opravdanosti produženja boravka, a zbog čega je do sada bez boravka ostalo 20-ak svještenika. Među njima je i paroh podgorički protojerej Velibor Džomić, koji već godinama vodi upravni spor sa MUP-om.

“Ta odredba se zloupotrebljava kako bi se odbilo produženje boravka svještenicima Mitropolije crnogorsko primorske. Naš zahtjev je baš zato - da bi svi građani bili tretirani jednako. Nema države na svijetu gdje se ovako nekorektno odnose prema svještenicima”, rekla je ona.

Poslanica SNP je kazala da se ”sama služba dokaz zbog čega svještenici treba da budu u Crnoj Gori”.

Ona je dodala da bi to trebalo da se tiče svih konfesija.

Jonica je takođe tražila da se u zakon vrati odredba da je ANB dužna da objasni zbog čega je neko “državni neprijatelj”, odnosno zašto nije odbio saglasnot za produženje boravka.

Do sada je bilo bezbroj situacija, podsjetila je ona, kada su građani ostajali bez pozitivnog mišljenja ANB.

Kada su zatim tražili informacije da li uimaju dosje u ANB, odgovoreno im je odrečno, dodala je Jonica, sugerišući da se ta kontradiktornost riješi zakonom tako što će oni kojima bud eodbijeno produženje boravka dobtii objašnjenje iz kojih razloga je tako odlučeno.

Crnovršanin je kazao da svaka država mora da štiti integritet, ako i da je trenutno izrada Nacrta novog Zakona o strancima koji će btii sveobuhvatan.

Bonus video: