Mugošini anketari pitaju za JMBG i WC šolju

Opozicija i SDP su ranije optužili DPS i njegove najviše funkcionere da će akciju, na osnovu koje će dobiti podatke o biračima, iskoristiti za predizborne zloupotrebe
16 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 19:18h

Stotinak službenika podgoričke uprave u akciji obećavajućeg naslova “Evidentiramo - rješavamo” traže od građana da im daju matični broj i broj lične karte, što bi se moglo tumačiti kao kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Na početku anketnog listića, koje je “Vijestima” dostavila poslanica DF Branka Bošnjak, službenici od građana traže još ličnih podataka, kao što su poreski identifikacioni broj(PIB), broj telefona, zanimanje, broj članova domaćinstva i srodstvo...

Opozicija i SDP su ranije optužili DPS i njegove najviše funkcionere u Glavnom gradu Miomira Mugošu i Vladana Vučelića da ovu akciju, na osnovu koje će dobiti podatke o birače, iskoriste za predizborne zloupotrebe.

Najobimniji dio upitnika, ipak, tiče se vlasništva nad nepokretnostima.

U dijelu upitnika o vrsti objekata stoji pitanje da li ima građevinsku dozvolu, da li se radi o legalnoj ili divljoj gradnji, ali i pitanje da li je vlasnik saglasan ili ne da ga legalizuje.

Građani od ranije mogu sami da upute zahtjev za legalizaciju svojih objekata, ako su nelegalno sagrađeni.

Bošnjak je ponovila da se akcijom prikuplja nedozvoljena količina informacija o građanima

“Sanitrana oprema - 1. potpuno uređeno kupatilo (kada, tuš, wc šolja, umivaonik) 2. djelimično uređeno kupatilo 3. ostalo”, navodi se u aknetnom listiću.

Tu su i pitanja na koje se traže veoma detaljni podaci o starosti, kvalitetu i drugim aspektima zgrade, stana ili kuće, vrsti fasade, ima li stan roletne i koje su vrste, na šta se stanari griju i slično.

Za sve legano sagrađene objekte i potrošače podaci, koje podgorička vlast traži kroz akciju “evidendiramo - rješavamo” moraju postojati u poreskoj upravi, vodovodu i kanalizaciji i drugim javnim preduzećima.

Bošnjak je ponovila da se akcijom prikuplja nedozvoljena količina informacija o građanima.

“Akcija koju radi Glavni grad pod nazivom 'evidentiramo rješavamo' se radi u cilju predstojećih izbora u Podgorici, jer je i DPS siguran da to neće biti bitka već rat za osvajanje Glavnog grada. Svjesni toga, pokušali su da kroz ovu akciju legalizuju 'Snimak', odnosno da skeniraju socijalni status stanovnika Glavnog grada kako bi lakše mogli manipulisati tim podacima u svrhu kupovine birača. Nekome će trebati paket pomoći, nekome posao, nekome da se legalizuje nelegalni objekat, nekome priključak za vodu i tako redom... Imaće tačan pregled”, navela je Bošnjak.

Ona je kazala da je Mugoša juče na konferenciji za novinare rekao da zaključak o akciji donio Kolegijum gradonačelnika, iako je izbjegao da joj kao odbornici dostavi odgovor.

“To je neformalno tijelo koje ne može da donosi nikakve zvanične odluke, i time je potvrdio da se ova akcija radi nelegalno i da ovakve podatke nema pravo od građana da uzima Glavni grad, već zvanična državna statistička institucija MONSTAT. Takođe bi i Agencija za zaštitu ličnih podataka imala ovdje posla, jer smo ubijeđeni da je preširok obim informacija koji se zahtijeva od građana, a posebno što je Vučelić kao zamjenik gradonačelnika, a koji sprovodi ovu akciju prvo prijetio građanima krivičnim prijavama, što postoji u prvoj verziji upitnika, a kasnije je javno izjavio da će sa anketarima ići i poreski službenik koji će provjeravati da li su svi porezi plaćeni”, kazala je Bošnjak.

Ona tvrdi da je to samo vid zastrašivanja građana.

“Nadamo se da će građani konačno postati svjesni da ne treba da nasijedaju na ovako jeftine trikove ljudi iz Glavnog grada, koji ovo rade ne da rješavaju njihove probleme, već svoje i da spasu fotelju koja im se žestoko drma. Ovo je pokušaj legalizovanja evidentiranja sigurnih glasova i ništa drugo”, kazala je Bošnjak.

Vučelić je ranije kazao da se akcija sprovodi u interesu građana Podgorice i da je započeta mnogo prije izbora.

On je optužbe poslanika DF-a nazvao “besmislenim”. Rekao je da za akciju postiji zakonsko uporište, ali nije precizirao na osnovu kojih zakona.

Galerija

Bonus video: