Lukšić: Nema ekonomskog razvoja bez vladavine prava, EU i NATO

On je naveo da “izgovora za mnogo štošta više nema"
68 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 14:15h

Ekonomskog razvoja u dugom roku nema ukoliko Crna Gora ne savlada zadatke koje se odnose na uspostavljanje sistema vladavine prava i uđe u EU i NATO, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za diplomatski kor kazao da integracioni proces ne može biti uspješan ukoliko ga građani ne razumiju.

“Protekla 2013. godina nije izuzetak po zahtjevnosti zadataka koje smo pred sobom imali. Nastavili smo u dobrom ritmu put prema strateškim državnim ciljevima, članstvu u EU i NATO, koje pretpostavlja bezbjednost, stabilnost i kvalitet institucionalnog okvira, a samim tim temelj dugoročnom ekonomskom prosperitetu. Bez obzira na do sad urađeno, a toga je puno, očigledno je da je to proces koji traje, ali koji podrazumijeva ne verbalno, već suštinsko razumijevanje i primjenu u realnom životu standarda i ponašanja koji važe u razvijenim zemljama”, kazao je Lukšić.

On je naveo da “izgovora za mnogo štošta više nema”.

“Drugim riječima, moramo nastaviti da sprovodimo ključne reforme koje treba da doprinesu da Evropa uđe u svaki dom i instituciju i da za mjeru imamo standard koji znači poštovanje vladavine prava i svakog građanina. Integracioni proces ne može biti uspješan ukoliko ga naši građani ne razumiju. Integracioni proces i u slučaju EU, kao i NATO, je samo formalizovanje težnje da se ostvari bolji kvalitet života”, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da su privremeno zatvaranje dva pregovaračka poglavlja, ali i priprema sedam novih činile dominatne aktivnosti tokom 2013.godine na planu evropskih integracija.

“Krucijalni, temeljni, dio tih napora odnosio se na pripreme za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 -Pravda, sloboda i bezbjednost, što je fundamentalna osnova novog pregovaračkog procesa koji prva Crna Gora primjenjuje, što će, svakako, imati implikacije na druge zemlje regiona. Možemo se pohvaliti i visokim stepenom iskorišćenosti sredstava koje nam je Evropska Komisija opredijelila za period 2007-2013. u okviru IPA-e, a počeli smo s pripremama za učešće u programima za novu finansijsku perspektivu 2014-2020., koji će, prema najavama, na godišnjem nivou iznositi prosječno 35 miliona eura”, rekao je Lukšić.

On je rekao da su reformske aktivnosti bile fokusirane na četiri ključne oblasti: jačanje vladavine prava, reforma obavještajnog sektora, reforma sektora odbrane i jačanje podrške i razumijevanja javnosti za integraciju u NATO putem javnog dijaloga, što, kako je naveo, predstavlja prioritet u predstojećem periodu.

“Jasnoća, dosljednost i transparentnost naše politike krasile su u prethodnom periodu Crnu Goru i vjerujem doprinosile jačanju povjerenja i odnosa sa svim relevatnim činiocima na međunarodnoj sceni”, rekao je Lukšić.

On je naveo da ideja uspostavljanja neformalnog i konsulativnog mehanizma Zapando balkanke šestorke ima za cilj da olakša evropski put .

“Uspjeh Hrvatske je podsticaj svima nama da nastavimo sa pregnućem. Trenutnih regionalnih 6+1 treba u narednom periodu da bude 0+7, a posla je jako puno.

Na planu širenja diplomatske mreže, Lušić je najavio otvaranje generalnog konzulata u Minhenu, stvaranje mogućnosti za skoro otvaranje ambasade u Argentini, Ukrajini, jednoj od skandinavskih zemalja i u Španiji.

Galerija

Bonus video: