Tadić: Ako nije Đukanović, dolazili su drugi

Tadić smatra je glavni razlog zahlađenja odnosa bila borba za zaštitu srpskog jezika u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 09:38h

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da su njegovu politiku prema Crnoj Gori i regionalnu politiku napadali oni koji često to čine, jer ona ugrožava njihove finansijske interese.

Tadić je u razgovoru za “Nedjeljnik” kazao da su odnosi između Srbije i Crne Gore zahladili isključivo zbog proglašenja nezavisnosti Crne Gore i da to što premijer Milo Đukanović nije dolazio uz Beograd deset godina ne znači da crnogorski premijeri nisu posjećivali Srbiju.

“To što Đukanović nije dolazio u Beograd posljednjih deset godina, dakle, ne znači da crnogorski premijeri nijesu dolazili, jer on nije bio sve to vrijeme premijer”, rekao je Tadić i dodao da oni koji je napadaju često to čine jer ona ugrožava njihove najprizemnije, a često i finansijske interese.

Đukanović u Beogradu prošle sedmice

Upitan kako mu izgleda situacija u kojoj je Đukanović srpskim vlastima bliži od premijera Republike Srpske Milorada Dodika bivši lider Demokratske stranke (DS) je kazao da sa oba lidera imao dobru komunikaciju i da se poslije izbora na kojima je njegova partija smijenjena sa vlasti razgovarao sa obojicom.

“Vidio sam se i sa Đukanovićem i sa Dodikom poslije izbora, sa obojicom sam imao dobru komunikaciju. Sve vrijeme tokom trajanja mog mandata imao sam susreta sa predsjednikom Crne Gore, kao što je Mirko Cvetković imao susrete sa svojim kolegom premijerom Igorom Lukšićem”, rekao je Tadić.

Tadić smatra da odnosi između Crne Gore i Srbije nikada nisu ni bili prekinuti već samo zahlađeni nakon referenduma i proglašenja nezavisnosti Crne Gore, te da je glavni razlog zahlađenja bila borba za zaštitu srpskog jezika u Crnoj Gori.

“Razlog za to zahlađenje sa crnogorske strane nastao je možda zbog toga što smo se borili za očuvanje našeg jezika u Crnoj Gori, što je bila i naša obaveza imajući u vidu Povelju UN o ljudskim pravima”, kazao je Tadić.

Đukanović i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nedavno su razmijenili pohvale i istakli kako su odnosi dvije zemlje se bolji.

Đukanović je prije posjete Srbiji u autorskom tekstu u nedjeljniku NIN kazao da ne mogže zaboraviti Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod jednog od mojih posljednjih boravaka tamo niti sakriti zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji, dok je Vučić kazao da je Đukanović preporučio Srbiju investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Galerija

Bonus video: