Begović: Saslušanja kandidata ne garantuju ozbiljan izbor

"Ali najvažnije od svega je da politika ima što manji uticaj u izboru osoba na čelne funkcije crnogorskog pravosuđa"
79 pregleda 1 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2013. 12:40h

Konsultativna saslušanja kandidata za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta, pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, ne garantuju ozbiljnu selekciju prilikom biranja sastava tih organa, smatra advokat Zdravko Begović.

On je naveo da su saslušanja kandidata, koje je Odbor ranije organizovao, ličila na puku formu, ocjenjujući da su pitanja članova tog radnog tijela parlamenta bila na nižem niovu komunikacije.

"Pitati nekog šta bi uradio ako bi bio tužilac, odnosno da li bi krivično gonio funkcionere Vlade, ukoliko bi za to imao osnova, besmisleno je, jer normalno je da će svi odgovoriti da će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Begović agenciji MINA.

Saslušanja su, smatra on, bila previše formalna a ne suštinska, kakva bi trebalo da budu.

"Potrebno je da se napravi selekcija među kandidatima, ali ne na strogo formalni način, samo da bi se zadovoljila puka forma", rekao je Begović.

On je naveo da moraju postojati kriterijumi za kandidate, koji treba da imaju dobru profesionalnu biografiju.

"Kandidati moraju zadovoljavati formalne uslove, koji se odnose na dužinu staža u organima u kojima su radili, bavljenje pravnom materijom duži period, i da su prepoznati kao istinski stručnjaci", precizirao je Begović.

Begović je ocijenio da saslušanja Odbora ne garantuju ozbiljnu selekciju kandidata za članove najviših pravosudnih organa.

"Kandidati moraju da izlože programe sa predlozima i viđenjima načina rada organa za koje se kandiduju, i nakon kvalitetne rasprave treba donijeti konačnu odluku", kazao je on.

Begović je dodao da ne postoji zemlja u kojoj politika ne utiče na izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

"Ali najvažnije od svega je da politika ima što manji uticaj u izboru osoba na čelne funkcije crnogorskog pravosuđa", rekao je on.

Upitan da li bi izbor advokata u Sudski i Tužilački savjet mogao dovesti do konflikta interesa, što su i bile ocjene pojedinih kandidata i članova Odbora, Begović je rekao da je to formalno-pravno konflikt interesa, ocjenjujući da advokat mora biti član ta dva organa.

"Ne možemo sve gledati kroz usko lični interes i razvijati teoriju da će advokat uticati na biranje i razrješenju nekih sudija koje su vodili njegove sporove", naveo je on.

Begović je kazao da se na osnovu te logike može reći da sudije osnovnih sudova koji su bili članovi Sudskog savjeta biraju sudije Višeg suda koji odlučuju po njihovim predmetima i žalbama.

"Ipak smatram da je suština u činjenici da je advokatura sastavni dio crnogorskog pravosuđa, i advokati odlično poznaju rad svakog sudije i tužioca i njihovo mišljenje može biti vrlo važno pri izboru sudija i tužilaca, i nužno je da advokati budu članovi dva Savjeta bez pomisli da bi to bio sukob interesa", smatra on.

Begović je naveo da glasanja za kandidata koji zaslužuje izbor u neki organ, nikada ne može biti sukob interesa.

Bonus video: