Kukan je ipak kazao da je afera “Snimak” skandal

Na zajedničkoj sjednica u Strazburu prema saznanjima “Vijesti” bilo je tenzija kada je Abazović kazao da je Crna Gora napravila brojne korake ka EU, ali da nikada nije promijenila vlast
7 komentar(a)
Evropski parlament CG parlamentarci, Foto: Gov.me
Evropski parlament CG parlamentarci, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.12.2013. 20:55h

Ambasadori zemalja članica EU su na sastanku u Briselu dali su zeleno svijetlo za otvaranje 23. i 24. poglavlja sa Crnom Gorom, prenio je poslanicima crnogorskog i evropskog parlamenta zamjenik ministra vanjskih poslova Litvanije Andrius Krivas.

Kako je prenijela TVCG, Krivas je tu informaciju iznio na sedmoj sjednici Parlamentarnog odbora za stabiliuzaciju i pridruživanje (POSP) u Strazbudu, navodeći da su ambasadori usvojili pregovaračke pozicije za poglavlja koja se odnose na vladavinu prava.

Evropski i crnogorski parlamentarci trebali bi sjutra da usvoje zajedničku deklaraciju koja predstavlja preporuku za institucije EU i Crne Gore. Crnogorski poslanici imaju pravo da amandamanima djeluju na dokument koji su predložili evropski parlamentarci.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović rekao je da su izbori u Crnoj Gori demokratski, i da kritike opozicije služe za prikrivanje poraza

"Lokalni izbori u tri opštine dobro su i profesionalno organizovani, ali bilo je optužbi za kupovinu glasova i zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, što korespondira sa aferom Snimak", kazao je on.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je rekao da borba protiv organizovanog kriminala na visokom nivou nije moguća bez reforme bezbjednosnih službi.

"Snimak treba dovesti u vezu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, ali u Crnoj Gori nema političke volje za ozbiljniju borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je on, dok je Dritan Abazović upozorio da je “Snimak” primjer udruživanja za sprovođenje nelegalnih radnjih, i predstavlja organizovani kriminal.

Predsjedavajući Delegacije EP za Zapadni Balkan Eduard Kukan kazao je da je afera "Snimak" skandal i da je pogrešno shvaćen kada je ranije kazao da afera nije toliko važna za Evropski parlament, prenio je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka.

Prema saznanjima “Vijesti” na sjednici je bilo tenzija kada je Abazović kazao da je Crna Gora napravila brojne korake ka EU, ali da nikada nije promijenila vlast.

To je naljutilo poslanika DPS-a Miodraga Vukovića koji je kazao da opozicija iznosi neistine. On je rekao da Abazovićeva teza netačna i da nije tačno da je vlast ista 24 godine, navodeći da je "SDP tu 15 godina, a došli su i Bošnjaci i ostali".

Na sjednici ministar pravde Duško Marković kazao je da je planirano formiranje nacionalnog koordinacionanog tijela za bezbjednost, kako bi se pojačala borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je rekao da je novi pristup, prema kojem se prvo otvaraju 23. i 24. poglavlje, pozitivni presedan i politički kompliment.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović rekao je da su izbori u Crnoj Gori demokratski, i da kritike opozicije služe za prikrivanje poraza.

On je predstavio rezultate Radne grupe za izborno zakonodavstvo, navodeći da su do sada usaglašene 42 izmjene zakona, poput sastava i strukture Državne izborne komisije i modela prikupljanja potpisa za podršku izbornim listama.

Bonus video: