Marković: Strožija pravila u pristupnim pregovorima kompliment za Crnu Goru

Kao jedan od najznačajnijih rezultata koje je država postigla na planu reforme pravosuđa ;arković je izdvojio ustavne promjene
61 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Vlada.me)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Vlada.me)
Ažurirano: 11.12.2013. 18:57h

Strožija pravila u pristupnim pregovorima, gdje se na početku otvaraju a na samom kraju zatvaraju poglavlja 23 i 24, pozitivan je presedan i politički kompliment za Crnu Goru, kazao je ministar pravde Duško Marković.

On je učestvovao na sedmom sastanku Parlamentarnog odbora za pridruživanje (POSP) Evropske unije i Crne Gore u Strazburu.

Marković je kazao da se sastanak POSP-a održava neposredno uoči jednog od najvažnijih momenata u procesu pregovora o članstvu Crne Gore u EU.

"Za samo nedjelju dana, u Briselu će biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena poglavlja Pravosuđe i temeljna i Pravda, sloboda i bezbjednost, u skladu sa novim pregovaračkim pristupom EU", rekao je on.

Govoreći na temu Trenutno stanje pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, Marković je kazao da država prihvata novi pregovarački pristup otvoreno i proaktivno, kao pozitivni presedan i politički kompliment.

Marković je naveo da je na dan 1. oktobar u svim crnogorskim sudovima, po svim vrstama predmeta, bilo svega 4.995 predmeta starijih od tri godine "što je cifra za svaku pohvalu”

Marković je rekao da je novi pristup i politički kompliment, jer Crnu Goru čini državom od koje će sjutra drugi učiti.

"Od koje su, zapravo, već počeli da uče", kazao je on.

Podsjećajući da je Litvansko predsjedništvo u pozivnom pismu za pregovaračke pozicije za 23. i 24. poglavlje konstatovalo je da je Crna Gora u ovoj fazi dovoljno pripremljena za pregovore, Marković je naglasio da to nije odnosilo samo na akcione planove kao mjerilo za otvaranje pregovora i "dokumenta koja predstavljaju mapu puta za budućnost, već prije svega na put koji smo prešli do sada i rezultate koji su postignuti u procesu pred-pregovora".

On smatra da će Crna Gora uspjeh ostvariti samo ako uspije da postigne visok stepen svijesti o sopstvenoj odgovornosti u tom procesu.

"Ta odgovornost nije samo pravna i politička, već prije svega etička kategorija. Ona počiva na svijesti o tome da svaki pojedinačni interes treba da bude ograničen opštim interesom, a to je preobražaj u moderno evropsko društvo, koje je spremno da bude dio široke evropske porodice", poručio je Marković.

Kao jedan od najznačajnijih rezultata koje je država postigla na planu reforme pravosuđa on je izdvojio ustavne promjene.

"Organizacioni zakoni usaglašeni su sa novim ustavnim rješenjima i procedure za izbor i imenovanja najviših nosilaca pravosudne funkcije su u toku", dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, kada bi Evropska komisija na Crnu Goru primijenila metodologiju za mjerenje nezavisnosti pravosuđa koja se koristi u novom instrumentu Direktorata za pravdu Justice Scoreboard za zemlje članice, "naša država bila bi bolje rangirana od nekih članica EU, a sigurno je najbolje rangirana u regionu".

On je rekao da su za EK su relevantni podaci iz Globalnog izvještaja o kompetitivnosti, koje publikuje Svjetski ekonomski forum, a koji sadrži indeks percepcije nezavisnosti pravosuđa u posmatranim državama.

"Tako, prema nalazima iz ovoga izvještaja za 2013-2014. godinu, na skali vrijednosti od 1 (jaki uticaj na pravosuđe) do 7 (potpuno nezavisno pravosuđe), Crna Gora je ocijenjena sa 3,6 i pozicionirana na 75. od 148 mjesta", kazao je Marković.

On je naveo da je na dan 1. oktobar u svim crnogorskim sudovima, po svim vrstama predmeta, bilo svega 4.995 predmeta starijih od tri godine "što je cifra za svaku pohvalu”.

Marković je kazao da je rezultat kontinuiranih napora nadležnih državnih organa u borbi protiv korupcije, prepoznat i boljom pozicijom i boljim indeksom percepcije korupcije Crne Gore na listi Transparency International-a za ovu godinu, gdje je Crna Gora poboljšala svoju poziciju za osam mjesta i sebe pozicionirala ispred nekih zemalja regiona i EU.

"U godini koja je pred nama, na planu reforme pravosuđa, očekuju nas dalje izmjene i dopune organizacionih zakona u skladu sa preporukama EK iz Izvještaja o skriningu, kao i jačanje stručnih službi Sudskog i Tužilačkog savjeta, unaprjeđenje sistema nasumične raspodjele predmeta u svim sudovima i izmjena etičkih kodeksa sudija i državnih tužilaca u skladu sa standardima EU", najavio je on.

Osim toga, kako je dodao, predstoji i podizanje svijesti građana o načinu kontrole rada sudija i tužilaca, formiranje jednog specijalnog suda i jednog specijalnog tužilaštva, objedinjavanje dva privredna suda u jedan, početak rada javnih izvršitelja i formiranje komore javnih izvršitelja.

"Na planu temeljnih prava, očekuje nas jačanje pozicije Ombudsmana kao Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i njegovo kadrovsko jačanje, rezultati rada Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava novinara, kao i kontinnuitet aktivnosti na jačanju sistema zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda svih osjetljivih grup", zaključio je Marković.

Bonus video: