Hrebičkova: Izgraditi ambijent za razvoj nezavisnog novinarstva

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrebičkova je dosadašnju saradnju Misije sa predstavnicima javnog i civilnog sektora u Crnoj Gori ocijenila veoma uspješnom
1 komentar(a)
Janina Hrebičkova, Foto: Evropske-hodnoty.blog.ihned.cz
Janina Hrebičkova, Foto: Evropske-hodnoty.blog.ihned.cz
Ažurirano: 11.12.2013. 14:55h

Misija OEBS-a u Crnoj Gori će u narednom periodu biti fokusirana na izgradnju povoljnog ambijenta za razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva, poručila je novoimenovana šefica Misije, Janina Hrebičkova, u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrebičkova je dosadašnju saradnju Misije sa predstavnicima javnog i civilnog sektora u Crnoj Gori ocijenila veoma uspješnom.

"Ambasadorka je istakla da će fokus tokom njenog mandata biti izgradnja ambijenta povoljnog za razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva, na daljem putu evropskih integracija, u kojem nezavisno novinarstvo treba da počiva na etičkim kodeksima“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je kazao da očekuje da će dalje djelovanje Misije biti u oblastima u kojima OEBS ima specifičnu ekspertizu.

On je, kako se navodi, rekao da je zadovoljan višegodišnjom uspješnom saradnjom sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, i zahvalio se na podršci integracionim procesima Crne Gore.

Lukšić je ponovio namjeru Crne Gore da se ubuduće potvrdi kao konstruktivan i dinamičan partner OEBS-u, u cilju uspostavljanja sistema čije osnove čine demokratija, vladavina prava i transparentnost.

"On je pozdravio aktivnosti predstavnika OEBS-a za slobodu medija, kao i punu podršku Crne Gore jačanju djelovanja organizacije u cilju zaštite novinara i unaprjeđenja njihove sigurnosti, kao i promocije medijskih sloboda“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: