Vučković: Ako budem izabran ispitaću sve afere

Vučković je, u uvodnom izlaganju, kazao da je predsjednik Osnovnog suda u Kotoru od 1989. godine, i da je na tu funkciju biran u šest mandata
155 pregleda 23 komentar(a)
Branko Vučković, Foto: Zoran Đurić
Branko Vučković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.12.2013. 12:26h

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca (VDT), Branko Vučković rekao je da će, ukoliko bude izabran na tu funkciju, ispitati sve afere, ocjenjujući da će u narednom periodu najveća obaveza Tužilaštva biti borba protiv organizovanog krimala i korupcije.

Skupštinski Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, održao je konsultativno saslušanje Vučkovića, koga je Tužilački savjet kandidovao za VDT-a.

Odbor će naknadno dati mišljenje o kandidaturi Vučkovića, zbog činjenice da na današnjoj sjednici tog tijela nijesu bili prisutni svi članovi tog tijela.

Vučković je, u uvodnom izlaganju, kazao da je predsjednik Osnovnog suda u Kotoru od 1989. godine, i da je na tu funkciju biran u šest mandata.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić pitala je Vučkovića šta će uraditi po pitanju afera Snimak, Telekom, političke korupcije u Nikšiču i ispitivanja raznih privatizacija.

"Kakav je plan za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou i da li bi pokrenuli postupak protiv visokih funkcionera Demokratske partije socijalista", pitala je Jasavić.

Vučković je kazao da nije na izvoru informacija, ali da svaka afera mora biti ispitana.

"Ukoliko budem izabran, svaka afera će biti ispitana. Da bi mogao detaljnije govoriti o tim slučajevima morao bih da imam više informacija", rekao je Vučković.

On je dodao da zakon moraju poštovati svi građani.

Genci Nimanbegu pitao je da li Vučkoviću može otežati rad, činjenica da je radio u sudstvu a ne u Tužilaštvu

Nimanbegua je zanimalo i koliko politika ima uticaja na rad tužioca.

Vučković je rekao da je moguće da ima hendikep jer nije bio tužilac, ali je naveo da u praksi i teoriji ima veliko iskustvo.

"Mogu odgovoriti funkciji VDT-a ukoliko budem izabran", naveo je on.

Vučković je rekao da nikada nije nikoga zaposlio na osnovu partijske pripadnosti.

"Nemam problema sa političarima, niti sam imao najavu nekog od njih da se nešto mora uraditi na ovaj ili onaj način", kazao je Vučković.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder pitao je Vučkovića za motive zbog kojih se prijavio na konkurs za VDT-a.

On je podsjetio da je su prethodnih godina sudstvo i tužilaštvo različito tumačili međunarodno humanitarno pravo u slučajevima ratnih zločina.

"Prema presudama ti slučajevi se nijesu dogodili. Tek nekoliko osoba je nepravosnažno osuđeno", naveo je Rastoder i upitao Vučkovića kakav je njegov stav o tom problemu.

Vučković je rekao da je ustavne promjene vidio kao motiv da promijeni radno mjesto.

"Pošto je moja supruga prešla da radi u Podgoricu, razmišljao sam da konkurišem za neku funkciju u pravosuđu u Glavnom gradu", rekao je Vučković.

On je dodao da je prvo razmišljao da se kandiduje za sudiju Ustavnog suda, ali da je ipak odlučio da se kandiduje za VDT-a, jer smatra da na osnovu iskustva koje imam može da odgovori izazovima te funkcije.

"Ukoliko budem izabran a to ne bude funkcionisalo kako treba, neće mi trebati ničije prozivke već ću podnijeti ostavku", kazao je Vučković.

On je naveo da ne može da komentariše detalje o ratnim zločinama jer nema dovoljno informacija, ali da će ispitati sve neriješene slučajeve ukoliko bude izabran.

Veljko Vasiljević iz Demokratskog fronta pitao je da li je ispravno da predsjednik Sudskog savjeta bude i čelnik Vrhovnog suda.

Vučković je rekao da to nije dobro rješenje.

Član Odbora iz DPS-a, Milorad Vuletić rekao je da su reference Vučkovića odlične.

Vuletić je pitao da li je postojeća organizaciona struktura Tužilaštva adekvatna i šta bi promijenio ako to nije slučaj.

Vučković je rekao da će jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala biti najveća obaveza Tužilaštva u narednom periodu.

"Da bi to bilo efikasno potrebno je formirati posebno Specijalno tužilaštvo, što je i predviđeno zakonom. Time bi se dao kvalitetniji doprinos za tu borbu", naveo je Vučković.

Vučković je rekao da treba da postoji poseban organ za borbu protiv tih pojava, a ne, što je i aktuelno rješenje, posebno odjeljenje u Tužilaštvu.

Bojović je kazao da Vrhovno tužilaštvo najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i da taj organ najviše usporava put ka Evropskoj uniji.

On je pitao Vučkovića da li je rad Tužilaštva u rasvjetljavanju afere Snimak bio profesionalan i nepristrastan, i šta će uraditi po tom pitanju.

"Da li će te biti spremni da ispitate i premijera Mila Đukanovića u vezi afere Snimak, jer je neko morao biti nalogodavac u tom slučaju", naveo je Bojović.

Vučković je rekao da mu nijesu na raspologanju materijali Tužilaštva, već ima samo informacije iz medija.

"Ne mogu davati odgovore a da nijesam pročitao nijedan materijal, ali mogu da kažem da će ta afera i sve druge biti ispitane do kraja, i ne bi bilo korektno da se pominju bila čija imena", rekao je Vučković.

Jasavić je pitala Vučkovića da li bio spreman da naredi sprovođenje mjera tajnog nadzora nad premijerom i visokim funkcionerima, zbog borbe protiv organizovanog kriminala.

Nju je zanimalo da li kandidat za VDT-a ocjenjuje da je dosadašnji rad Tužilaštva uspješan ili ne.

Vučković je rekao da su svi građani jednaki pred Ustavom i zakonom.

On je naveo da se nije bavio radom Tužilaštva, ali da je svjestan da ima problema u tom segmentu.

"Izmjene koje predviđaju izbor tužilaca, dobra je prilika da se stvori moćna organizacija koja će odgovoriti izazovima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Vučković.

Bonus video: