Lukšić predstavio dostignuća Crne Gore u NATO integracijama

Sastanak predstavlja kraj šestomjesečnog predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom, i preuzimanje predsjedavanja od strane Albanije
2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2013. 17:03h

Crna Gora uspješno je realizovala treći godišnji nacionalni plan u okviru akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i u fokusirana je na sprovođenje ključnih reformi u tom procesu, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predsjedavao sastanakom Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5), koji je održan u Podgorici.

“Sastanak je bio prilika da Crna Gora predstavi realizovane aktivnosti Inicijative tokom svog predsjedavanja, kao i da se razmjene mišljenja o načinima jačanja regionalne saradnje u formatu A5 i ostvarenom napretku država članica na evroatlantskom putu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Lukšić ukazao na dostignuća Crne Gore u procesu integracije u NATO, naglašavajući da je Crna Gora uspješno realizovala treći godišnji nacionalni plan u okviru MAP, i da je zvanična Podgorica u potpunosti fokusirana na dalje sprovođenje reformi u ključnim oblastima u ovom procesu.

“Lukšić je istakao da se Crna Gora kao predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom zalagala za nastavak promocije doprinosa regiona široj bezbjednosti i jačanju pozicije Zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, učesnici skupa ponovili su privrženost jačanju regionalne saradnje u skladu sa osnovnim principima Povelje, što je potvrđeno i u političkoj deklaraciji koja je usvojena na sastanku.

“Pozdravljeni su napori koje zemlje članice preduzimaju u okviru procesa evro-atlantske integracije, uz naglasak da će sve zemlje biti ocjenjivane na individualnoj osnovi na putu članstva u NATO”, precizirali su iz iz Ministarstva.

Pored toga, kako su dodali, odato je priznanje Crnoj Gori na doprinosu regionalnoj saradnji, uspješnoj implementaciji trećeg ciklusa MAP-a i sprovođenju četvrtog ciklusa MAP-a.

“U kontekstu Samita NATO-a koji će biti održan sljedeće godine, istaknuta je spremnost za dalju saradnju i međusobnu podršku, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru Povelje”, naveli su iz Ministarstva.

Na sastanku su učestvovali ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, visoki zvaničnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i partneri povelje, predstavnici Srbije i Kosova.

Sastanak predstavlja kraj šestomjesečnog predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom, i preuzimanje predsjedavanja od strane Albanije, koje će formalno početi 1. januara naredne godine.

Bonus video: