Manjine važne

Mustafić: Da se donese poseban Zakon o vjerskim pravima i slobodama

Mustafićevi amandmani odnose se na srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda i nacionalnih manjina
68 pregleda 11 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2013. 16:25h

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić predložiće Parlamentarnom odbora Evropske unije (POSP) da u svojoj Deklaraciji i preporukama konstatuje da Crna Gora treba da donese poseban Zakona o vjerskim pravima i slobodama, kojim bi se na temeljan način uredili odnosi države sa svim vjerskim zajednicama, međusobna prava i obaveze.

Mustafićevi amandmani odnose se na srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda i nacionalnih manjina, te na potrebu donošenja posebnog Zakona o vjerskim pravima i slobodama.

Amandman koji je uputio Mustafić “pozdravlja donošenje zakonske regulative kojom se otvara mogućnost za ostvarivanje srazmjerne zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih manjina u sudovima, državnom tužilaštvu i Ustavnom sudu”.

U BS su zabrinuti zbog, kako su naveli, sporog procesa ostvarivanja djelotvornog učešća manjina u državnim i lokalnim institucijama izvršne vlasti, što je propisano Ustavom i zakonima.

Iz te partije traže da se ukaže na potrebu donošenja posebnog Zakona o vjerskim pravima i slobodama, kojim bi se na temeljan način uredili odnosi države sa svim vjerskim zajednicama, međusobna prava i obaveze, kao i pitanje imovine vjerskih zajednica, te ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava.

Preporučujemo za Vas