Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušao kandidate za Tužilački savjet

Za mjesta u Tužilačkom savjetu konkurisali su i sudija Ustavnog suda u penziji Radovan Krivokapić, član Sudskog savjeta Veselin Racković, takođe sudija u penziji
183 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2013. 14:58h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušao je danas kandidate za Tužilački savjet a koja četvorica će dobiti njegovu podršku biće poznato na posebnoj sjednici, koja će btii zakazana tim povodom.

Pred istim odborom sjutra će se pojaviti predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković, koga je Tužilački savjet predložio za novog vrhovnog državnog tužioca, a koji će takođe odgovarati na pitanja poslanika.

Konstituisanje novog Tužilačkog savjeta očekuje se do novogodišnjih praznika, ali je neizvjesno da li će Vučković dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu što može biti smetnja ze njegovo funkcionisanje jer je VDT predsjednik tog savjeta. Na to je juče, tokom kontrolnog saslušanja, upozorila Tatjana Marković.

Za mjesta u Tužilačkom savjetu konkurisali su i sudija Ustavnog suda u penziji Radovan Krivokapić, član Sudskog savjeta Veselin Racković, takođe sudija u penziji.

U trci su još trojica kandidata koji su se paraelno prijavili za mjesto u Sudskom savjetu advokat Novak Bego Laković, profesor Slavko Lukić i bivši šef plavskog katastra Hakija Lješnjanin.

Većina kandidata juče nije odgovorila na pitanje poslanika Demokratskog fronta Vladislava Bojovića koga je zanimalo da li je tužilaštvo radilo svoj posao u aferama “Snimak” i “Telekom” i predmetima korupcije na visokom nivou.

Profesor Lukić, Hakija Lješnjanin i Krivokapić kazali su da nemaju dovoljno saznanja o tim slučajevima, te da ne mogu da se izjašnjavaju na osnovu pisanja štampe koja je često neprofesionalna.

Konsultativno saslušanje se pretvorilo u analizu rada tužilaštva a najviše pitanja poslanici su uputili Tatjani Marković,koja je kazala da se prijavila u posljednjem trenutku na nagovor kolega iz Udruženja tužilaca.

Ona se saglasila sa poslanikom DF Bojovićem da bi tužioci trebalo da budu inventivniji i da pokreću postupke po službenoj dužnosti.

Bivša tužiteljka je ocijenila i da bi tužioci trebalo stalno da uče kako bi dobro procjenjivali dokaze, ali je navela i da postoje loši materijalni uslovi za rad u nekim tužilaštvima.

Upitana za slučaj barskog tužioca Milenka Magdelinića, koji je disciplinski kažnjen jer je kontrolom utvrđeno da je napravio propuste u predmetu Škerović, Marković je objasnila da su on i njegova zamjenica Višnja Medojević disciplinski kažnjeni ali da je taj postupak sada pred Upravnim sudom.

Marković, koja je predsjednica Disciplinskog vijeća Tužilačkog savjeta, je kazala da su oni kažnjeni maksimalnom novčanom kaznom koju je Tužilački savjet umanjio.

Takođe je objasnila da su se tužioci u postupku branili funkcionalnim imunitetom, odnosno da ne mogu biti gonjeni zbog odluke koju su donijeli.

Tužiteljka je objasnila da to nije standard Venecijanske komisije, koja propisuje da je funkcionalni imunitet neophodan samo da bi se sudije i tužioci zaštitili od uznemiravanja i da oni ne mogu biti van zakona.

Bonus video: