I Vladini službenici osudili istup Kusovca

Savjet za saradnju sa nevladinim sektorom prelomio u vezi s uvredama šefa Vladinog biroa na račun NVO aktivista
7 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 15:56h

Savjet sa saradnju Vlade i nevladinog sektora uputiće pismo Vladi u kojem osuđuje javne istupe šefa Biroa za odnose sa javnošću Srđana Kusovca, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta koji čine Vladini i predstavnici NVO.

Kusovac je na svom Tviteru i Fejsbuku nazvao NVO sektor "gadovima, moronima i lopovima". Bivši glavni urednik "Pobjede" dodao je da ne misli na sve NVO. "Ove tzv. NGO danas (sa par izuzetaka) pozicioniraju sebe kao nekada Politbiro KP u furci sopstvene misije. A zapravo moroni, lopovi, gadovi", napisao je Kusovac.

"Ako ta persona ima razloge za takav stav, možda treba da mu pomognemo da se izjasni pred Savjetom ili da dostavi izjavu o razlozima"

Savjet će tražiti od Vlade da preispita i eventualnu odgovornost šefa Biroa za odnose sa javnošću.

Iako je odluka Savjeta bila jednoglasna, pojedini članovi Savjeta, uglavnom oni koji dolaze iz Vladinih insitucija, ukazivali su da treba razlikovati privatne od istupa funkcionera u ime službe koju predstavljaju. Ipak, stav većine je bio da je etički kodeks javnih funkcionera takvim istupom prekršen, te da Savjet treba da reaguje.

Inicijativa sa raspravljanje o tom isputu potekla je od Aleksandra Dedovića iz Alfa centra. "Ako ta persona ima razloge za takav stav, možda treba da mu pomognemo da se izjasni pred Savjetom ili da dostavi izjavu o razlozima", kazao je Dedović.

Danka Latković iz Kancelarije za saradnju Vlade i NVO je rekla da Savjet nema nadležnost da traži izjave i da je sve što mogu da urade da pošalju dopis Vladi.

"To je sve što možemo": Latković (FOTO: Luka Zeković)

Na sjednici je saopšteno da je odluka o raspodjeli novca nevladinim organizacijam, preko Komisije za podjelu para od igara na sreću, donešena i da će uskoro biti na Vladi. To je najavio je sekretar Komisije Marko Vukašević. On je kazao da je ove godine raspodjeljeno skoro 1,8 miliona eura, da je ukupno bilo 1.301 prijavljenih projekata i da trećina projekata nije prošla tehničke kriterijume.

Dedović je predložio da bi bilo dobro urediti pitanje konflikta interesa u Komisiji, tako da NVO čiji su članoivi u Komisiji za podjelu para nemaju pravo da apliciraju za novac. To je podržao Vukašević, dok je protiv bio član komisije i NVO aktivista Goran Macanović.

"To što je neka organizacija čiji sam član konkurisala nije uticalo na moj rad, budući da su svi članovi pri stupanju na snagu potpisali izjavu o nepristrasnosti u odlučivanju", rekao je Macanović, koga je podržala Senka Klikovac iz Ministarstva zdravlja.

Galerija

Bonus video: