Nova šefica OEBS-a traži od Vlade da riješe slučajeve napada na novinare

Jedan od njenih prioriteta biće saradnja sa medijima, ali i sa državnim institucija i NVO koje se bave ljudskim pravima
55 pregleda 1 komentar(a)
Janina Hrebičkova, Foto: Evropske-hodnoty.blog.ihned.cz
Janina Hrebičkova, Foto: Evropske-hodnoty.blog.ihned.cz
Ažurirano: 09.12.2013. 15:47h

Ugrožavanje slobodnog medijskog izražavanja i izvještavanja, kao i nerješavanje slučajeva otkrivanja počinilaca napada na novinare, medijske kuće i obične ljude bilo koje profesije, usporavaju napredak zemlje i umanjuju rezultate koje je do sada ostvarila, na isti načion kao i što širenje lažnih i neprovjerenih informacije u medijima i od drugih ljudi koji pišu mogu diskreditovati čast dostojanstvo nekog pojedinca ili grupe, ocijenila je juče novoimenovana šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova.

“Ja sam tu nedjelju dana fizički, ali mentalno sam sa vama već 20 godina, i u posljednja tri mjeseca od kada sam saznala da ću biti u Podgorici na ovom položaju, čitam slušam i gledam crnogorske medije. Moj prvi utisak je da takva praksa često dovodi do kršenja zakona i osnovnih ljudskih prava pojedinaca ili grupa”

“Ja sam tu nedjelju dana fizički, ali mentalno sam sa vama već 20 godina, i u posljednja tri mjeseca od kada sam saznala da ću biti u Podgorici na ovom položaju, čitam slušam i gledam crnogorske medije. Moj prvi utisak je da takva praksa često dovodi do kršenja zakona i osnovnih ljudskih prava pojedinaca ili grupa”, rekal je Hrebičkova.

Ona je naglasila da će jedan od njenih prioriteta biti saradnja sa medijima, ali i sa državnim institucija i NVO koje se bave ljudskim pravima, sa namjerom da doprinese jačanju prostora za poštovanje slobode govora sa jedne strane, ali i za adekvatnu reakciju svih pravosudnih organa i civilnog društva u slučajevima kada dolazi do ugrožavanja kršenja ljudskih prava sa druge.

“Zato bih voljela da postoji balans između slobode izražavanja i toga da Vlada mora uraditi sve da svi novinari mogu pisati, ali i obaveze da svi koji pišu moraju provjeravati svoje informacije”, kazala je Hrebičkova.

Ona je pozdravila i nedavne korake koje su vlast i opozicija preduzele prilikom usvajanja amandmana za, kako je navela, bolju nezavisnost pravosuđa.

Predstavaljajući se medijima, Hrebičkova je kazala da živjela na prostorima bivše Jugoslavije 14 godina, u vremenu ratnih devedestih. Tokom tih godina, kako je rekla, radila je i u Crnoj Gori na prevodilačkim poslovima, ali i kao filmski producent i novinar-istraživač. Nakon toga radila je u UN i po povratku u Češku počela traditi kao diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova.

Bonus video: