Delegacije EU o uvredama Kusovca: Pažljivo sa NVO

U vrijeme dok je bio urednik “Pobjede”, Kusovac je u državnom glasilu objavljivao tekstove prepune jezika mržnje
54 pregleda 5 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.12.2013. 08:30h

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori očekuje da zvaničnici nedvosmisleno doprinesu razvoju konstruktivnih odnosa sa civilnim društvom, nakon nedavnih izjava savjetnika premijera i šefa Vladinog Biroa za komunkacije Srđana Kusovca koji je NVO sektor nazvao “moronima, lopovima i gadovima”.

Iz Delegacije EU naveli su da ne komentarišu izjave koje su pojedinci u ličnom svojstvu iznijeli putem socijalnih medija, ali i da pridaju veliku važnost ulozi koju ima civilno društvo.

“Mi pridajemo veliku važnost ulozi koju ima civilno društvo i saradnji između vlade i civilnog društva, budući da je ključna za jačanje demokratije. U tom kontekstu, mi cijenimo posvećenost vlasti da unaprijedi ovu saradnju, kao što je naglašeno u Akcionom planu za poglavlje 23. U tom kontekstu, očekujemo da zvaničnici nedvosmisleno doprinesu razvoju konstruktivnih odnosa sa civilnim društvom”, navodi se u odgovoru Delegacije EU u Podgorici.

Kusovac je na svom Tviteru i Fejsbuku nazvao NVO sektor “gadovima, moronima i lopovima”. Bivši glavni urednik “Pobjede” je dodao da ne misli na sve NVO.

“Ove tzv. NGO danas (sa par izuzetaka) pozicioniraju sebe kao nekada Politbiro KP u furci sopstvene misije. A zapravo moroni, lopovi, gadovi”, napisao je premijerov savjetnik za odnose sa javnošću.

Njegovu izjavu kritikovali su predstanici civilnog sektora, dok iz Vlade nijesu odgovorali da li će Kusovac odgovarati zbog izjave

Njegovu izjavu kritikovali su predstanici civilnog sektora, dok iz Vlade nijesu odgovorali da li će Kusovac odgovarati zbog izjave. O istupu premijerovog savjetnika nije se raspravljalo ni na sjednici Vlade prošle nedjelje.

U vrijeme dok je bio urednik “Pobjede”, Kusovac je u državnom glasilu objavljivao tekstove prepune jezika mržnje, uvreda na račun političkih neistomišljenika i kritičara režima. Zbog pisanja “Pobjede”, na konferenciji u Briselu, kritikovao ga je i Evropski komesar za proširenje Štefan File navodeći da je Kusovac pokušao da ga zloupotrijebiti kako bi diskreditovao “Vijesti”. Pozivajući se na tekst sa portala “Pobjede” pod naslovom “File demantovao tabloid Vijesti” evropski komesar je tada naglasio da je to primjer neprofesionalnosti i neetičnosti.

Bonus video: