Đukanović preko Vučića hoće da ublaži optužbe na svoj račun

Vukadinović tvrdi da će Đukanović politički profitirati od posjete Beogradu
58 pregleda 0 komentar(a)
Đorđe Vukadinović, Foto: Mc.rs
Đorđe Vukadinović, Foto: Mc.rs
Ažurirano: 09.12.2013. 10:14h

Prva zvanična posjeta Srbiji za premijera Mila Đukanovića predstavlja simboličku pobjedu u hladnom ratu koji je više od decenije vodio sa vlastima u Beogradu, izjavio je politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović.

Glavni urednik časopisa „Nova srpska politička misao“ smatra da će Đukanović politički profitirati od posjete Beogradu i da će prijateljstvom sa vicepremijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem pokušati da ublaži navode o tolerisanju kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

„Poslije deset godina Đukanović dolazi u Beograd, ne samo kao “dragi gost”, nego i kao pobjednik u hladnom ratu koji je vodio sa srpskim liderima još od vladavine Slobodana Miloševića. On dolazi kao pobjednik u pokorenu zemlju i politički i finansijski osvojenu teritoriju. To je za njega trenutak trijumfa i satisfakcije koji mu, ma šta mislili o njemu, niko ne može uskratiti“, ocjenio je Vukadinović.

Na pitanje da li Đukanović potencira prijateljstvo sa Vučićem zbog njegovog renomea borca protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vukadinović je kazao da crnogorski premijer, pored ostalog, i na taj način pokušava da ublaži sliku o sebi u međunarodnoj javnosti.

„Isticanje bliskosti sa Vučićem kao aktuelnim simbolom borca protiv korupcije doprinosi neposredno i Đukanoviću da malo ublaži jedan dio optužbi na svoj račun zbog umiješanosti u korupciju i kriminal. On od Vučića dobija neku vrstu tapije nevinosti od optužbi koje su na njegov račun iznosili i crnogorska opozicija i bivša beogradska vlast“, navodi Vukadinović.

Vraćanje dugova

Đukanović će danas započeti prvu zvaničnu posjetu Srbiji nakon deset godina, koje su obilježila politička prepucavanja sa beogrdskim vlastima.

Nakon što su bivši srpski predsjednici Vojislav Koštunica i Boris Tadić ulazili u otvorene političke sukobe sa crnogorskim premijerom, nova srpska vlast puna je pohvala na račun crnogorskog premijera. Tako je uoči Đukanovićevog dolaska srpski vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio da je Đukanović preporučio Srbiju investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), dok je crnogorski premijer kazao da današnja vlast u Beogradu istrajava na evropskoj viziji Zorana Đinđića.

Podsjećajući na politička prepucavanja ali i otvorene animozitete zvaničnog Beograda prema Đukanoviću, Vukadinović smatra da je crnogorski premijer za 15 godina uspio da u političku penziju isprati svakog svog protivnika u Beogradu. Zbog toga, smatra on, neće skrivati zadovoljstvo što su se odnosi Beograda i Podgorice iz hladnih i neprijateljskih pretvorili u srdačne i “gotovo servilne od strane Beograda”.

“Srpska vlast je 15 godina pokušavala da ga sruši, i Milošević, Koštunica i Tadić, a sada je on, direktno ili indirektno, doprinio njihovom rušenju i svima im vidio leđa. Mislim da bi se dio objašnjenja za srdačnost sadašnje vlasti mogao tražiti u nekim zajedničkim prijateljima i zajedničkim interesima sadašnjih čelnika u Beogradu i Podgorici“.

On je istakao da bi se povezivanje Srpske napredne stranke sa crnogorskim premijerom moglo tumačiti kao vraćanje dugova iz vremena predizborne kampanje kada je Đukanović aktivno podržavao Nikolića i Vučića. On ne očekuje veće negodovanje srpske javnosti zbog posjete Đukanovića, koji u svojim izjavama često nije štedio srpsku politiku prema regionu.

Profesor Zoran Stoiljković, međutim, smatra da Beograd i Podgorica iza sebe ostavljaju politiku nadmenosti koja se zasnivala na forsiranju pitanja državnosti. On je podsjetio da EU insistira na normalizaciji odnosa u regionu.

„Sa normalizacijom ide i činjenica da je za sve relevantne političke snage u Srbiji osamostaljivanje Crne Gore proces koji, ko god bude vladao u Crnoj Gori, neće ići unazad“, rekao je Stojiljković.

Prije Đukanovića putovali Vujanović i Lukšić

Iako se Đukanovićeva posjeta Beogradu najavljuje kao istorijska, on nije prvi crnogorski zvaničnik koji je posjetio Srbiju nakon referenduma. Prije njega u zvaničnoj posjeti Beogradu bio je bivši premijer Igor Lukšić u januaru 2011. godine, kada je razgovarao sa Tadićem i tadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Beograd je posjetio i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji se u Srbiji sastajao sa Tadićem, sa kojim je imao izuzetno dobre odnose, ali i sa Tomislavom Nikolićem kada je izabran za prvog čovjeka Srbije.

Prije Đukanovića u Beograd je otputovao i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji je jedno vrijeme slovio za nepoželjnog političara u srbijanskim krugovima.

S druge strane, i pored nesuglasica Beograda i Podgorice zbog priznanja Kosova i odnosa prema crnogorskoj opoziciji, Tadić i Cvetković su zvanično posjećivali Crnu Goru.

Bonus video: