Poslanici provjeravaju finansijski izvještaj URA

DRI dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Abazovićeve partije
2 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: URA
Dritan Abazović, Foto: URA
Ažurirano: 02.08.2018. 18:44h

Državna revizorska institucija (DRI) odlučila je da godišnji finansijski izvještaj Građanskog pokreta URA, zbog brojnih nepravilnosti, dostavi poslanicima Skupštine Crne Gore.

Državni revizori su partiji Dritana Abazovića dali uslovno mišljenje na finansijski izvještaj i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom. U izvještaju se navodi da je URA u više slučajeva kršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Iz DRI su saopštili da je 10.500 eura, koje je partija dobila za redovno poslovanje u Budvi, uplaćeno na izborni račun koji je otvoren za potrebe koalicije “Budva mora”.

Novac je, kako se navodi, trebalo da bude uplaćen na redovni račun partije.

Revizori nisu prihvatili argument URA iz koje su saopštili da nisu mogli sa koalicionim partnerima u gradu (SDP i LP) potpisati na vrijeme aneks sporazuma kojim bi bilo izvršeno gašenje izbornog računa.

Iz DRI navode da je URA sa izbornog računa plaćala troškove za redovno poslovanje partije.

“Izborni račun se otvara za prikupljanje sredstava za finansiranje izborne kampanje i sa njega se plaćaju troškovi po ovom osnovu. Taj račun se ne može koristiti u druge svrhe”, konstatuje se u nalazu.

Iz URA su kazali da su od Agencije za sprečavanje korupcije dobili preporuku da mogu sa izbornog računa plaćati račune koje se tiču redovnog poslovanja partije, ali da se naznači da su u pitanju “izborne fakture”. Revizijom je utvrđeno da je partija dio troškova izborne kampanje na

Cetinju isplatila sa žiro računa za redovno poslovanje partije što takođe nije u skladu sa Zakonom. URA je završila prošlu godinu u plusu 21.650 eura.

Polovina troškova na zarade

URA je prošle godine dobila malo više od 143.000 eura, od čega je 117.000 iz budžeta Crne Gore. Iz budžeta opština prijavili su gotovo 25.500, od čega je većina iz Budve i Kotora gdje su dio vlasti. Gotovo polovina partijskih troškova u prošloj godini odnosila se na zarade, ugovorene naknade i ostale lične rashode.

Naknade po ugovorima o dijelu isplaćene su za 28 lica u iznosima od 80 do 3.850 po izvršiocu, u zavisnosti od vrste posla i perioda angažovanja od mjesec do šest mjeseci. DRI ističe da nisu dobili podatke o radno-pravnom statusu svih angažovanih lica u cilju pravilnog obračuna poreskih obaveza.

* 1.525 eura troškova je URA isplatila po osnovu pružanja volonterskih usluga. U DRI navode da za taj novac nijesu prezentirani računi kojima bi se pravdali. Revizori tvrde i da URA nije na vrijeme dostavila obrasce Poreskoj upravi

Bonus video: