Demokrate ogorčene na Đukanovićevo poređenje Vučića sa Đinđićem

U DS-u kažu da se prvi Vučić ne može porediti sa Đinđićem jer upravlja državom nedemokratski i progoni političke neistomišljenike
136 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Tomislav Nikolić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2013. 14:40h

Tvrdnje premijera Mila Đukanovića da aktuelna vlast u Srbiji istrajava na evropskoj viziji Zorana Đinđića je neumjesna, jer je nekadašnji srpski premijer platio životom zalaganje za demokratsko društvo, ocijenjeno je u Demokratskoj stranci (DS).

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov kazala je da se prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić ne može porediti sa Đinđićem jer upravlja državom nedemokratski i progoni političke neistomišljenike.

“Nije jasno čime Vučić podsjeća na Đinđića, s obzirom na to da kod njega isključivo vidimo želju da odlučuje i da se pita o svemu, a da istovremeno ne odgovara nizašta. Za Đinđića nije bio svojstven progon političkih neistomišljenika, a Evropska komisija je u izvještaju o napretku konstatovala da u Srbiji imamo orkestriranu kampanju protiv opozicije, a to ne priliči demokratskim režimima. Đinđić je pokušavao od Srbije da napravi demokratsko društvo i zbog toga je izgubio život”, izjavila je Jerkov za “Vijesti”.

Uoči prve zvanične posjete Srbiji nakon osamostaljenja, Đukanović je u autorskom tekstu u beogradskom nedjeljniku NIN naveo da u posjetu Srbiji dolazi u Beograd sa pomućenim osjećanjima. Đukanovićeva posjeta Srbiji 9. decembra prva je nakon deset godina.

“Ne mogu da zaboravim Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod jednog od mojih posljednjih boravaka tamo. Niti da sakrijem zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji”, napisao je Đukanović.

Premijer je kazao da se kroz istoriju pokazalo da su odnosi između dvije zemlje bili “čistiji kada smo imali nezavisne države”, navodeći da je to potvrđeno u prethodnih sedam i po godina.

“Posebno za vrijeme sadašnje vlasti u Beogradu. Posjeta premijera Ivice Dačića Crnoj Gori u septembru ove godine bila je istorijska samim tim što je bila prva otkako smo obnovili državu”, rekao je on.

Bonus video: