Pajović: Nema ulaska u NATO, dok službe prate opoziciju i novinare

Lider Pozitivne kaže da ta partija neće glasati za ulazak u Alijansu, ako se ne reformišu bezbjednosne službe
12 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2013. 21:13h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je Crna Gora ne može ući u NATO ukoliko se ne reformišu njene bezbjedonosne službe.

Pajović je, gostujući na građanskom satu u Info centru za evropatlanske integracije Centra za demokratsku tranziciju (CDT) naveo da nereformisane bezbjednosne službe nisu dovoljno posvećene svom osnovnom zadatku.

"Demokratija ne podrazmijeva da prisluškujete opozicione političare ili da novinare sprečavate da rade svoj posao. Ako bude političke volje kod vlasti da se sprovede reforma bezbjednosnih službi, ići ćemo krupnim koracima ka NATO-u, a u suprotnom teško možemo očekivati poziv za članstvo", rekao je Pajović.

"Ne mislimo da će sa NATO savezom doći milijarde i takva kampanja vlasti nije dobra. Ono što smo ubijeđeni je da će investitori biti slobodniji da ulažu u zemlju koja je članica NATO-a"

"Ne bježimo od referenduma, ali smatramo da je racionalnije tu odluku donijeti u Skupštini. Protiv smo toga da se odluka donese u parlamentu ako se ne obezbjedi većinska podrška građana i ne sprovede reforma bezbjednosnih službi. Pozitivna neće uraditi ništa što je protivno većinskoj volji građana" rekao je on i dodao da vladajuća koalicija mora u praksi, a ne samo na papiru, pokazati kooperativnost i političku volju za stvaranje uslova za ulazak Crne Gore u NATO.

Pajović je kazao da se Pozitivna zalaže za članstvo Crne Gore u NATO-u, kako bi država bila bliža razvijenim zapadnim demokratijama čijim vrijednostima teži.

"Ne mislimo da će sa NATO savezom doći milijarde i takva kampanja vlasti nije dobra. Ono što smo ubijeđeni je da će investitori biti slobodniji da ulažu u zemlju koja je članica NATO-a", rekao je Pajović.

Lider Pozitivne ocijenio je nedavnu izjavu ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina koji koji je spoljnu politiku Crne Gore u vezi sa članstvom u NATO-u, kao njen strateški cilj, uporedio sa "majmunom koji trči za bananom", kao skandaloznu i dodao da je reakcija Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) bila isuviše blaga.

Upitan da li smatra da je DPS iskren po pitanju NATO integracija Pajović je naveo da sumnja da u iskrenost odluke donesenoj na nedavnoj sjednici Glavnog odbora DPS da se kampanja za ulazak u nato intenzivira.

"Kampanja se neće intenzivirati prije proljeća (prije loklanih izbora), ona znači gubljenje glasova", kazao je Pajović.

Niko nas nije zvao u državotvorni blok, ta priča je koristila samo SDP

Pajović je kazao da Pozitivnu niko nije kontaktirao povodom formiranja državotvornog bloka čije je formiranje najavio šef crnogorskog parlamenta i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić. Krivokapić je kazao da će pokušati da formira državotvorni blok koji može da odgovori Demokratskoj partiji socijalista (DPS), a Pajović je kazao da o toj temi zna samo “iz medija i usta analitičara”.

"Jedino što o tome znamo je iz medija i iz usta analitičara, nemamo direktna saznanja, niko nije pozvao Pozitivnu", kazao je Pajović.

On je ipak državotvorni blok ocijenio kao interesnatnu ideju, ali je istakao da se njegova partija sprema za samostalan izlazak na proljećnje lokalne izbore.

Pajović je naveo da je priča o državotvornom bloku pokrenuta pred lokalne izbore na Cetinju i da je koristila samo SDP-u, a ne i drugim učesnicima u izbornoj trci na prijestonici.

Bonus video: