Otvoren Počasni konzulat Crne Gore u Kijevu

Za prvog počasnog konzula Crne Gore u Kijevu imenovan je Stanislav Oleksjovič Dovgij
101 pregleda 0 komentar(a)
Počasni konzulat Kijev, Foto: Gov.me
Počasni konzulat Kijev, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.12.2013. 18:53h

U Kijevu je otvoren Počasni konzulat Crne Gore koji će, prema riječima šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića, dodatno unaprijediti odnose dvije države.

Za prvog počasnog konzula Crne Gore u Kijevu imenovan je Stanislav Oleksjovič Dovgij.

Lukšić je na ceremoniji otvaranja kazao da se Dovgij istakao bogatim rezultatima na polju političke, naučne i akademske djelatnosti, i da ga raduje što će osoba takvog istaknutog profila i očiglednog afiniteta prema Crnoj Gori biti njen počani konzul u Ukrajini.

On je kazao da je veoma zadovoljan sve bližim i sadržajnijim odnosima Crne Gore i Ukrajine, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 2006. godine.

"Od tada, Ukrajina je otvorila svoju ambasadu u Crnoj Gori krajem 2008. godine, imenujući Oksanu Sljusarenko prvim izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom u Crnoj Gori, a u martu ove godine Ukrajina je otvorila svoj prvi počasni konzulat u Crnoj Gori“, podsjetio je Lukšić.

On je dodao da je Crna Gora 5. jula imenovala Ljubomira Mišurovića za nerezidentnog ambasadora u Ukrajini sa sjedištem u Podgorici.

"U posljednjih nekoliko godina, vlade Crne Gore i Ukrajine bile su posebno usmjerene ka praktičnim aspektima bilateralnih odnosa, i u tom smislu su potpisani brojni sporazumi s ciljem jačanja saradnje u oblastima", rekao je Lukšić.

On je rekao da ga posebno raduje da sve veći broj ukrajinskih turista bira Crnu Goru kao svoju omiljenu ljetnju turističku destinaciju.

"Dalje razvijanje naših saobraćajnih opcija doprinijeće značajno boljoj povezanosti kompanija i građana naše dvije zemlje, i omogućiti nam da se bolje upoznamo i sagledamo mogućnosti tješnje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa", ocijenio je Lukšić.

Bonus video: