Kas Granje: Zastupljenost žena u politici u Crnoj Gori jako loša

"Zakone o političkim partijama treba urediti za bolju participaciju žena. Sve partije moraju raditi na tome, uprkos ideologiji”, kazala je Kas Granje
141 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandra Kas Granje, Foto: Luka Zeković
Aleksandra Kas Granje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2013. 20:28h

Direktorica za proširenje u Evropskoj komisiji Aleksandra Kas Granje kazala je da je zastupljenost žena u politici u Crnoj Gori jako loša i da je na crnogorskom parlamentu i Odboru za rodnu ravnopravnost velika odgovornost da mijenjanjem zakona o zastupljenosti žena mijenjaju kulturu.

Kas Granje je na sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost navela da je neophodno prilagoditi i promijeniti sve zakone o političkim partijama kako bi se povećala zastupljenost žena u procesu pristupanju Evropskoj uniji, parlamentu i na lokalnom nivou.

Ona smatra da treba oformiti grupu koja će pratiti usklađivanje crnogorskih zakona sa evropskim o pitanjima manje zastupljenog pola.

"Zakone o političkim partijama treba urediti za bolju participaciju žena. Sve partije moraju raditi na tome, uprkos ideologiji”, kazala je Kas Granje, ističući da izmjene zakona neće biti dovoljne. “Zakoni moraju biti praćeni pozitivnim akcijama i sankcijama".

Poslanica Pozitivne Crne Gora Azra Jasavić kazala je da zastupljenost žena u politici nadstranačko pitanje i dodala da se moraju uvesti kvote o zastupljenosti žena u rokovodstvima partija.

Ona je istakla da je na izbornoj listi Demokratska partije socijalista (DPS) prva žena bila tek na 14. poziciji.

"To se mora riješiti kvotama, a ne promjenom kulture", kazala je Jasavić.

Poslanica DPS-a Branka Tanasijević istakla je da žene u Crnoj Gori moraju da nauče da se solidarišu, bez obzira na partijsko opredjeljenje.

"Muškarci u politici su to doveli do virtuoznosti i žene moraju da nauče da se solidarišu bez obzira na to kojoj partiji pripadaju", istakla je Tanasijević.

Bonus video: