Marković: Izvjesno je da će Crna Gora otvoriti pregovore 18. decembra

Marković se danas sastao sa Mitjom Drobničem i evropskim ambasadorima...
10 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Vlada.me)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Vlada.me)
Ažurirano: 04.12.2013. 13:18h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kazao je da je sada sasvim izvjesno da će Crna Gora 18. decembra otovoriti pregovore sa Evropskom unijom o poglavljima 23 i 24.

Marković se danas sastao sa šefom Delegacije EU u Crneoj Gori Mitjom Drobničem i evropskim ambasadorima, gdje su, kako je naveo, rqazgovarali o rezultatima u reformi pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i mjerama koje će se u tom segmentu preduzeti u narednom periodu.

“To je sve bilo u kontekstu jedne godine koja je bila naporna i zahtjevna, ali sa ovog aspoekta i veom uspješna, što znači da je sasvmizvjesno da ćemo 18. decemba otvorit pregovore o poglavljima 23 i 24, što nas dodvodi u novu fazu odnosa sa EU u pregovaračkom procesu” kazao je Marković novinarima ispre Delegacije EU.

Marković je kazao da su se Drobnič i ambasadori kazali u da je neophodno osnažiti sposobnosti pojedinaca da primjenjuju zakone, jer se jedino tako može doći do rezultata.

“Kazali su da smo, kada je upitanju institucionalni okvir uradili dobru stvar, da smo institucionalnu infrastrukturu uglavnom uspostavili ali da je neophodno u svim tim institucionalnim sadržajim snažiti operativnu sposobnost pojedinaca da primjenjuju zakone, jer ako tu sposobnost izgradimo onda ćemo imati i rezultate. To je ono na čemu su insistirali, sa aspekta kako mi vidimo te stvari i šta ćemo uraditi da ih popravimo” rekao je Marković i dodao da su ambasadori veoma snažno pohvalili ono što je do sada urađeno.

On je kazao i da su se ambasadori interesovali i za nova rješenja kada su u pitanju mjere koje treba da podstaknu rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u represivnom i preventivnom smislu.Nije pročitao kako Kusovac vrijeđaMinistar pravde nije htio da komentariše uvrede koje je šefa Vladinog Biroa za komunikacije i bivšeg urednika “Pobjede” Srđana Kusovca koji je taj sektor nazvao “gadovima, moronima i lopovima”.

“Ovih dana sam toliko zauzet mojim tekućim obavezama da nisam tu izjavu pročitao, vidio sam na naslovnicama određene komentare ali nisam spreman da to komentarišem u ovom trenutku” kazao je Marković.

Bonus video: