Krivokapić: O kandidatima za sudije Ustavnog suda recite sve što znate

Na javni poziv za sudije Ustavnog suda koje parlamentu predlaže Ustavni odbor, prijavilo se 19 kandidata
70 pregleda 10 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2013. 17:30h

Šef parlamenta i predsjednik Ustavnog odbora Ranko Krivokapić apelovao je na građane da daju svoje komentare o kandidatima koji su se prijavili za sudije Ustavnog suda, da bi se, kako je rekao, došlo do najkvalitetnijih sudija.

Ustavni odbor odlučio je da formira tročlanu komisiju koja će ispitivati ispravnost kandidata za sudije Ustavnog suda.

Ustavni odbor je juče usvojio Pravilnik o radu tog tijela, kojim je propisana procedura izbora kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor pet sudija Ustavnog sud. Pravilnikom se predviđa formiranje komisije koja će utvrditi ko od 19 kandidata ispunjava uslove.

Krivokapić je kazao da će komisiju činiti po jedan predstavnik parlamentarne većine, opozicije i generalni sekretar Skupštine Damir Davidović.

"Komisija će podnijeti listu tokom iduće sedmice. Na osnovu liste ispravnih kandidata, Odbor će obaviti razgovor sa njima, koji će biti fonografski zabilježeni i nakon toga ćemo pokušati da dođemo do pet kanidata koje predlaže Odbor", rekao je Krivokapić novinarima nakon sjednice Odbora koja je bila zatvorena za javnost.

Na javni poziv za sudije Ustavnog suda koje parlamentu predlaže Ustavni odbor, prijavilo se 19 kandidata.

Na predlog Ustavnog odbora Skupština bira pet sudija Ustavnog suda, dok preostalo dvoje sudija bira na predlog predsjednika države.

Kandidati za sudije moraju biti istagnuti pravnici, imati najmanje 40 godina i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Među kandidatima koji su do isteka roka dostavili kandidature za sudije Ustavnog suda našli su se u bivši poslanik albanske koalicije “Perspektiva” Vaselj Siništaj, predavač na Pravnom fakultetu Siniša Bjeković, advokat Budislav Minić, ali i bivši direktor Regulatorne agencije za energetiku Dragoljub Drašković, te sudija u Apelacionom sudu Mevlida Muratović i advokat Milorad Gogić, i Ljiljana Radović, višegodišnji sekretar Ustavnog suda.

Za sudije Ustavnog suda ranije su se prijavile zamjenica specijalnog tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu Mira Samardžić, direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković, zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Marijana Laković, sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković, advokatice Dragana Vukčević i Ranka Perović, kao i sudija podgoričkog Privrednog suda Nataša Bošković, bivši savjetnik u MUP i Ministarstvu pravde Hamdija Šarkinović, te sekretarka u parlamentarnom odboru za zakonodavstvo Snežana Kaluđerović, profesor u penziji Blagota Mitrić i profesor na Pravnom Slavko Lukić.

Bonus video: