File: Na terenu nije bilo kao u dokumentima

File je na konferenciji o proširenju EU u Briselu kazao da Crna Gora najbolje napreduje od svih zemalja koje su u procesu pregovora
5 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 11:24h

Evropski komesar za proširenje Štefan File pohvalio je dosadašnji put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ali je upozorio da napredak u pregovorima o vladavini prava treba da bude praćen i rezultatima na terenu.

File je na konferenciji o proširenju EU u Briselu, kojoj je prisustvovao i crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić, kazao da Crna Gora najbolje napreduje od svih zemalja koje su u procesu pregovora, te da je usvojila novi pristup prema kojem su 23. i 24. poglavlje, kao srce procesa, duboko ugrađeni u pregovore.

“Sad je izazov da taj proces koji se vodi bude kompatibilan sa događajima na terenu. Napredak u pregovorima o vladavini prava treba da bude praćen napretkom na terenu, što u Crnoj Gori nije uvijek slučaj”, rekao File na konferenciji, koju je na visokom nivou organizovalo udruženje Prijatelji Evrope.

File je sa nekoliko rečenica komentarisao svaku od zemalja u regionu, ponavljajući uglavnom poruke iz izvještaja o napretku. On je kazao da postoji nezainteresovanost građana Unije za proširenje, ističući da se ne radi o fatalnoj kočnici, ali da građani EU treba da vide na primjerima svojih zemalja da takva politika ima smisla.

Osim Lukšića, na konferenciji su učestvovali ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki, zamjenik guvernera hrvatske centralne banke Bojan Fras i glavni pregovarač Srbije Tanja Miščević. Konferencija je nazvana “Brza traka i spora traka”, kako bi se dala slika da se svi iz regiona voze prema Briselu, ali da neko ide održivom brzinom u sigurnoj traci, dok drugi zastaje. Šta misli o dinamici odnoa sa EU, srpski pregovorač MIščevićeva kazala je da se osjeća “kao vozač ferarija sa upaljenim motorima i jedva čeka da pregovori počnu”.

Direktor Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, rekao je da će volja građana regiona da uđu u Uniju sigurno potrajati. “Građani regiona žele normalne, solidne, predvidljive, pristojne zemlje, i zato se njihova volja ne troši”.

Na ovogodišnjoj konferenciji Evropska komisija stavila je jak naglasak na kvalitetno i dobro ponašanje Vlade na ekonomskom polju, na šta je Lukšić rekao je da se sa izlazak iz krize mora raditi na poboljšanju uslova i u pojedinim državama i regionalno. Za napredak jedne zemlje, smatra on, veoma je važno da i komšije dobro stoje.

“Ako ne dođe do poboljšanja ekonomskih prilika, imaćemo problema u napredovanju i u proširenju. Prije krize, cijeli region odlikovao se neodrživim rastom, često baziranom samo na turizmu i nekretninama”, kazao je Lukšić, navodeći da se u ekonomiji u regionu mora drugačije pristupati.

“Mi želimo imati evropske investitore u Crnoj Gori, a siguran sam i u cijelom regionu", kazao je Lukšić

“Na kraće staze moramo postići fiskalnu održivost i moramo stvarati šta bolji ambijent za razvijanje biznisa, ali na duže staze, naprosto moramo da sprovedemo strukturne reforme. Moramo dostići održivi rast u cijelom regionu. Zato je važna izgradnja infrastrukture i smanjenje birokratije. Čak i Skandinavci govore da moraju u trgovinskim odnosima svojih zemalja smanjiti birokratiju. Tako ćemo privući i direktne investicije”, rekao je Lukšić.

Na primjedbu da u Crnoj Gori i Albaniji ima mnogo neevropskih investitora, a u Albaniji lokalni biznismeni žele privući kineski kapital kako bi sagradili Europort, veliku luku koja bi bila završetak VIII c koridora, Lukšić je rekao:

“Mi želimo imati evropske investitore u Crnoj Gori, a siguran sam i u cijelom regionu. Čak se i pitamo, zašto ih nema. Ako je tako, onda su dobrodošli oni koji žele investirati”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: