Iz SDP-a saopšteno u kojim uslovima će podržati predlog budžeta

SDP je jasno stavila do znanja da neće prihvatiti da obaveze koje su stvorili CEAC I EN plus grupa padnu na teret poreskih obveznika
10 komentar(a)
Budžet 2014., Foto: Shutterstock
Budžet 2014., Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2013. 21:25h

Jedan od uslova da bi Socijaldemokratska partija (SDP) podržala Budžet za 2014. godinu je da se jedan dio poreskog duga EPCG odnosi na prebijanje duga za struju državnih ustanova, drugi dio poreza da se naplati od te kompnije tokom 2014. godine, dok bi se treći dio poreskog duga iskoristio za povećanje udjela države u vlasništvu EPCG.

To je saopšteno “Vijestima” iz kabineta lidera SDP Ranka Krivokapića. Dug EPCG je oko 50 miliona eura.

“Kada je u pitanju naplata potraživanja prema EPCG, SDP je jasno stavila do znanja da neće prihvatiti da ove obaveze koje su stvorili CEAC I EN plus grupa padnu na teret poreskih obveznika.

Činjenica da je iz procedure povučen prijedlog rebalansa koji je značio da se u interesu privatnog kapitala - „investitora“ koji je napravio štetu građanima CG, isti opterete sa dodatnih 61 milion eura, jasno ukazuje na ispravnost naših stavova”, navodi se u saopštenju.

Svim sadašnjim i budućim investitorima, kako se podvlačii, mora biti jasno da se obaveze prema državi moraju redovno izmirivati i da je neprihvatljiva bilo kakva „socijalizacija gubitaka“.

“Kod rješavanja ovog pitanja SDP će se zalagati i predlagati model koji će značiti povećanu likvidnost budžeta kroz , po ovom osnovu, povećanu naplatu budžetskih prihoda u 2014. godini, čuvanje strateškog interesa države Crne Gore i njenih građana kao većinskih vlasnika u EPCG, kao i jačanjem naše pozicije u susret planiranim investicijama u ovom sektoru”, navodi SDP.

“Naime, plan rješavanje poreskog duga EPCG prema državi, shodno predlogu SDP, podrazumijeva da se se jedan dio odnosi na oslobađanje kroz prebijanje duga za struju državnih ustanova, kao što su škole, vrtići, bolnice... Drugi dio duga je potrebno da se naplati od EPCG tokom 2014. godine, dok bi se treći dio poreskog duga iskoristio za povećanje udjela države u vlasništvu EPCG, čime se ostvaruje jedan od strateških ciljeva SDP-a da država teži uvećanju svog vlasništva u energetskoj kompaniji”, saopšteno je “Vijestima” iz Krivokapićevog kabineta.

Ovo predstavlja, kako se podvlači, jedan od uslova za prihvatanje Budžeta za 2014. godina koji je predložila Vlada.

Bonus video: