Bingulac: Otvorena pitanja ćemo riješiti u opuštenoj atmosferi

Bingulac je rekao će se lakše rješavati otvorena pitanja za koje je teže bilo naći prava rješenja u tenzijama od prije sedam – osam ili više godina
0 komentar(a)
Zoran Bingulac, Foto: Novosti.rs
Zoran Bingulac, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 03.12.2013. 14:15h

Srbija i Crna Gora imaju uslove za saradnju u svim oblastima, a neka otvorena pitanja rješavaće se u opuštenoj atmosferi, kazao je srpski ambasador Zoran Bingulac.

On je danas posjetio Filozofski fakultet u Nikšić, gdje je rekao da su odnosi između Srbije i Crne Gore izvanredni. Prema riječima Bingulca, Srbija i Crna Gora, kao dvije najbliže države na svijetu, imaju sve uslove za saradnju u svim oblastima.

„Neka otvorena pitanja rješavaće se u opuštenoj atmosferi i novonastaloj klimi“, kazao je on. Bingulac je rekao će se lakše rješavati otvorena pitanja za koje je teže bilo naći prava rješenja u tenzijama od prije sedam – osam ili više godina.

„Jedno od tih pitanja je i položaj srpskog jezika u Crnoj Gori i uvjeren sam da ćemo saradnjom naći odgovarajuća rješenja, a u novoj klimi atmosfera za to apsolutno postoji. To pitanje na Filozofskom fakultetu je riješeno postojanjem Katedre za srpski jezik“, rekao je on. Bingulac je kazao da će Srbiju narednog ponedjeljka posjetiti premijer Milo Đukanović, „i to će biti završna posjeta na najvišem nivou“.

On je podsjetio da su ove godine srpski predsjednik i premijer Tomislav Nikolić i Ivica Dačić posjetili Crbu Goru, nakon čega je u Srbiji bio potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, pa predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, i da se nedavno sastao i mješoviti Komitet. „Ja sam u Crnoj Gori od svog rođenja, sa kojom smo nekada bili zajednička država. Danas su to dvije nezavisne države koje razvijaju planove i programe, među kojima su najznačajniji iz oblasti obrazovanja, posebno viskog, jer će to biti osnovni temelj razvoja Crne Gore“, kazao je Bingulac.

Čestitajući jubilej, 50 godina postojanja Filozofskog fakulteta, za koji je ocijenio da u nekom vidu ima i obilježja Univerziteta, on je rekao da je ta nikšićka obrazovna ustanova iznjedrila mnoge umne ljude koji su proširili duhovne granice svog zavičaja i van Crne Gore. Bingulac je pozdravio i napore Vlade Crne Gore na pomoći obrazovanju, a saradnju sa Srbijom u toj oblasti ocijenio je najintenzivnijom u regionu, što je i razumljivo, jer ih veže zajednički identitet i iste kulturne veze.

Govoreći o saradnji sa Filozofskim fakultetom, Bingulac je rekao da mu je drago i zbog saradnje te ustanove sa Odjeljenjem matice srpske u Podgorici, u okviru koje se u Nikšiću često održavaju promocije knjiga pisaca iz Srbije.

„Vjerujem da će se tako i dalje nastaviti, jer je plan već napravljen, što će posebno biti interesantno studentima na Katedri za srpski jezik u Nikšiću“, kazao je Bingulac.

Dekan Filozofskog fakulteta Blagoje Cerović ocijenio je izvanrednom saradnju sa ambasadom Srbije.

„Zahvaljući toj saradnji, Filozofski fakultet dobio je izvanredne profesore, ugledne književnike, među kojima su i dibitnici najprestižnijih nagrada, režiseri, publicisti, što je bilo veoma korisno ne samo za studente koji pohađaju nastavu na Katedri za srpski jezik“, rekao je on.

Bonus video: