Moskva se ne ograđuje od izjave Čepurina

Na zahtjev Lukšića, MIP Rusije primio ambasadora Jocovića zbog skandalozne izjave ruskog diplomate
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Sergej Lavrov, Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2013. 12:45h

Na zahtjev Crne Gore, rusko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je juče ambasadora u Moskvi Zorana Jocovića, ali iz šturog diplomatskog rječnika ne može se zaključiti da se Kremlj izvinio zvaničnoj Podgorici zbog navoda svog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina koji je spoljnu politiku Crne Gore u vezi sa članstvom u NATO-u, kao njen strateški cilj, uporedio sa “majmunom”.

Umjesto toga, zvaničnik ruske diplomatije koji je primio Jocovića se pozvao na ranije izjave svog šefa Sergeja Lavrova i njegovog zamjenika zaduženog za Balkan Alekseja Meškova koji su saopštili da je suvereno pravo država da same odlučuju o ulasku u vojno-političke saveze, ali da se Moskva protivi bilo kakvom daljem širenju NATO-a.

Ranije juče, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić poslao je instrukciju Jocoviću da zatraži prijem u Ministarstvo inostranih poslova Rusije kako bi dobio pojašnjenje izjave ambasadora Čepurina.

“U jutrošnjem razgovoru direktora IV departmenta ruskog MID-a, A. Kalabuhova i ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji, Zorana Jocovića, sa ruske strane je preneseno da nema nikakvih promjema u poznatom i više puta saopštavanom stavu Rusije o njenoj punoj opredijeljenosti za saradnju sa Crnom Gorom, te da su stavovi o odnosima i saradnji sa Crnom Gorom, koje su saopštili, ministar Sergej Lavrov, ranije, i zamjenik ministra inostranih poslova Aleksej Meškov, ove godine tokom posjete Crnoj Gori i razgovora sa zvaničnicima, ostaju nepromijenjeni. Naglašeno je takođe da ruska strana želi da se odnosi i saradnja između dvije države i dalje razvijaju u tom duhu”, saopšteno je kasno sinoć “Vijestima” iz MVPEI-a.

Opširnije u štampanom izdanju za 3. decembar

Bonus video: