Vlast u minusu 2.500 glasova zbog Petnjice

Opozicija na izvjesne vanredne izbore u Beranama kreće sa startnom prednošću sličnoj onom u Mojkovcu
0 komentar(a)
DPS, slavlje, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS, slavlje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.11.2013. 16:42h

Vladajuća koalicija u Beranama zbog osamostaljivanja Petnjice mogla bi na vanrednim izborima koji će se najvjerovatnije održati u drugoj polovini februara ili u martu, da računa na najviše 7.500 glasova.

To je oko dvije i po hiljade glasova manje nego što je vladajući savez osvojio u maju 2010. kada su Beranci posljednji put birali svoje predstavnike u lokalnom parlamentu.

Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) je na lokalnim izborima 2010. godine u Beranama, u čijem je sastavu tada bila i Petnjica, osvojila vlast sa 10.100 glasova. Čak 2.832 tada su dobili sa biračkih mjesta u Bihoru.

S druge strane, opoziciona koalicija “Bolja Crna Gora” SNP-Nova-PzP-NS tada je u Beranama osvojila 8.327 glasova, dok je u Petnjici podržalo oko stotinu birača. Na izborima koji su održani prije tri godine Bošnjačka stranka je u Beranama osvojila 172 glasa, dok je na teritoriji Petnjice imala 318 glasova podrške.

Na biračkim mjestima bez teritorije Petnjice, koalicija DPS-SDP-LP u Beranama na parlamentarnim izborima u oktobru 2012. osvojila je 7.538 glasova, dok su DF, SNP i Pozitivna ukupno dobile podršku 8.203 birača

Odbornici Skupštine opštine Berane juče su dogovorili da lokalni parlament radi do sredine decembra, kada bi trebalo da bude donijeta odluka o raspuštanju, čime se stvaraju uslovi da predsjednik Crne Gore odredi termin vanrednih izbora.

Ipak, funkcioner DF-a Goran Danilović smatra da opozicija u Beranama treba da se uzdrži od "poletnog" pristajanja na vanredne izbore u režiji DPS-a. On je na svom Fejsbuk profilu poručio da opozicija ne bi trebalo da pristane na održavanje lokalnih izbora u nekoj od opština svakog mjeseca, upozoravajući da se time DPS-u daje šansa da se grupiše na jednom mjestu.

"Neke odluke treba da donesemo zajednički i na državnom nivou, ali uz prethodno jasno i glasno postavljanje uslova. Nije pametno ne izvući nikakav nauk iz nedavno završene izborne procedure u tri grada”, napisao je Danilović.

Da eventualna izborna trka u februaru neće biti laka za vladajuću koaliciju, može se zaključiti po rezultatima parlamentarnih izbora iz oktobra prošle godine.

Tada je na biračkim mjestima bez teritorije Petnjice, vladajuća koalicija DPS-SDP-LP u Beranama osvojila 7.538 glasova, dok su opozicioni Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora imale podršku 8.203 birača.

Među opozicionarima je na parlamentarnim izborima prošle godine najbolje prošla stranka Srđana Milića sa 4.512 glasova, Demokratski front je tada dobio 2.950 glasova, dok je Pozitivna Crna Gora imala 714 glasova.

S druge strane, stranke koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou na biračkim mjestima u Petnjici prošlog oktobra osvojile su oko 2. 900 glasova, dok su opozicione stranke u bihorskoj opštini imale 168 glasova.

Bošnjačka stranka na parlamentarnim izborima u Beranama, ne računajući glasove sa biračkih mjesta u Petnjici, osvojila je 256 glasova. To znači da opozicija uslovno ima startnu prednost od oko 400 glasova i u slučaju da SDP, koji je najavio samostalan nastup u svim opštinama i koji je najaki u samim Beranama, nastupi zajedno sa DPS-om i BS.

I predsjednički izbori u aprilu potvrdili su da opozicija u Beranama bolje stoji od vladajuće koalicije, s obzirom da je aktuelni predsjednik države Filip Vujanović u gradu na Limu imao skoro 1.200 glasova manje od predsjedničkog kandidata opozicije Miodraga Lekića.

Vujanović je tada u Beranama osvojio 6.647 glasova, dok je Lekića podržalo 7.854 Beranaca. S druge strane, na teritoriji najmlađe crnogorske opštine Vujanović je osvojio 2.255, dok je lider Demokratskog fronta imao 244 glasa. Berane sada ima 23.574 birača, dok u Petnjici pravo glasa ima 6.331 građanin.

Bonus video: