MVPEI: Izjava Čepurina neprihvatljiva i neodgovorna

"Priključenje Srbije NATO je crvena linija koja nikako ne odgovara Rusiji. NATO je stvoren protiv Sovjetskog Saveza"
40 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 16:17h

Izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina, ukoliko su navodi preneseni korektno, je apsolutno neprihvatljiva, neodgovorna i potpuno suprotna standardima poštovanja i pristojnosti u diplomatskoj i međudržavnoj komunikaciji, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Čepurin je juče izjavio da je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO i da bi bila "potpuna glupost" da neko iz Srbije moli za prijem. Na pitanje da li se može zaustaviti put Crne Gore u NATO, ruski ambasador je odgovorio:

"U politici, kao i svuda, postoje majmuni!"

"Priključenje Srbije NATO je crvena linija koja nikako ne odgovara Rusiji. NATO je stvoren protiv Sovjetskog Saveza, kojeg odavno nema i apsolutno nije jasno protiv koga je onda usmjeren ili stvarno želite da ratujete u Iraku, Libiji ili Siriji. Nema tu nikakvih drugih prednosti ili hoćete da se samo zbratimite sa Turskom, koja je član NATO", rekao je Čepurin, gostujući na beogradskoj Akademiji za bezbjednost i diplomatiju, konstatujući da “bi bila ludost da Srbija moli da pristupi NATO”, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor Direkcije za Evropu u MVPEI Miroslav Šćepanović.

U MVEPI su uvjereni da ovakav istup, kojim se dovode u pitanje spoljnopolitički prioriteti i vrijednosti kojima teži Crna Gora, kao kandidat za EU i NATO, ni na koji način ne odražava tradicionalno dobre političke i diplomatske odnose Crne Gore i Rusije, niti izražava karakter, principe i ciljeve ruske politike u međunarodnim odnosima.

"Takođe, činjenica da je ovakva izjava data na javnom skupu, u trećoj zemlji, susjednoj Srbiji, teško može biti shvaćena kao prijateljski i partnerski doprinos saradnji i stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju.

Čepurin je odgovarajući na pitanje bivšeg gradonačelnika Cetinja Aleksandra Aleksića, nekadašnjeg funkcionera LSCG, da li se može zaustaviti priključenje Crne Gore NATO, ruski ambasador je, kako prenose beogradski mediji, odgovorio “da u politici, kao i svuda, postoje majmuni”.

"To je kao moda. Najprije to neko radi svjesno, a onda se pojavi mnogo njih koji trče za njim nadajući se banani", objasnio je Čepurin.

On je naveo da članice EU Austrija, Švedska, Irska nijesu i članice NATO-a i da članstvo u EU ne podrazumijeva i obavezno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Čepurin je rekao da Rusija prihvata odluku suverene Srbije da joj je prioritet priključenje EU, ali da to ne bi trebalo da komplikuje odnose sa Rusijom niti sa Evroazijskom unijom, koja bi trebalo da bude proglašena 2015. godine.

Istakao je da Rusija apsolutno podržava Srbiju po pitanju Kosova, ali da neke unutrašnje stvari u Srbiji ne želi da komentariše suviše jako.

"U međunarodnom pravu postoji više mogućnosti da se stvar riješi onako kako je Srbija zainteresovana. Ovde se stvara utisak da je sve propalo, ali to pitanje zahtijeva napor i upornost. Morate da vjerujete da ste u stanju da riješite to pitanje. Istina je na vašoj strani i od vas mnogo zavisi", rekao je Čepurin.

Galerija

Bonus video: