Ban sa Krivokapićem: Crna Gora afirmiše vrijednosti UN

Ban Ki Mun je naglasio da je uloga Crne Gore u regionu veoma važna, kao što je i značajna saradnja koju naša zemlja ima sa UN-om
1 komentar(a)
Ban Ki mun, Foto: Reuters
Ban Ki mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2013. 13:32h

Crna Gora je faktor stabilnosti u regionu i posvećeno afirmiše temeljne vrijednosti Ujedinjenih nacija, ocijenili su generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsjednik Generalne skupštine Džon Vilijam Eš, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine i Parlamentarne Skupštine OEBS-a Rankom Krivokapićem.

“Krivokapić je u razgovoru sa Ban Ki Munom istakao da OEBS i UN kroz jačanje zajedničke saradnje mogu značajno doprinijeti rješavanju jednog broja pitanja koja su od važnosti za mir i bezbjednost. On je naveo da je potrebno posebnu pažnju usmjeriti na tradicionalno konfliktna područja, što je jedna od važnih aktivnosti Parlamentarne skupštine OEBS-a. Krivokapić je sagovornika informisao da se čitav OEBS nalazi u procesu unutrašnjih reformi kroz Helsinki 40 + process, koji treba da pruži odgovor na pitanje budućeg pozicioniranja organizacije na međunarodnoj političkoj sceni”, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Ban Ki Mun je naglasio da je uloga Crne Gore u regionu veoma važna, kao što je i značajna saradnja koju naša zemlja ima sa UN-om. On je posebno istakao činjenicu da OEBS ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Krivokapić je Ban ki Muna pozvao da se obrati na zimskom zasjedanju OEBS-a u Beču u februaru iduće godine, i da dođe u Podgoricu kako bi otvorio zgradu UN na obali Morače.

“U razgovoru sa Džonom Ešom istaknuta je važnost dalje posvećenosti Crne Gore ciljevima UN-a, kao države koja igra zapaženu ulogu u jačanju stabilnosti regiona kojem pripada”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić se tokom boravka u Njujorku susreo i sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u SAD sa kojima je razgovarao o statusu naše iseljeničke zajednice, problemima sa kojima se suočava i načinima unaprjeđivanja saradnje sa državom Crnom Gorom.

Bonus video: