Kentera: Potrebna koordinacija aktivnosti svih subjekata

“Krajnje je vrijeme za zauzimanje tog stava i što će se, nadam se, krenuti sa tom kampanjom. Ne bi bilo dobro da to ostane na riječima i jednoj odluci”
2 komentar(a)
Savo Kentera, Foto: Luka Zeković
Savo Kentera, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.11.2013. 13:37h

Zajednička kampanja i koordinacija aktivnosti svih subjekata u državi koji se zalažu za članstvo države u NATO jedina su garancija uspjeha i povećanja podrške javnog mnjenja, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera. Komentarišući odluku Glavnog odbora Demokratske partije socijalista da intenzivira unutarpartijske aktivnosti, kako bi dodatno doprinijeli jačanju podrške građana ulasku Crne Gore u NATO, Kentera je ocijenio da je krajnje vrijeme da ta stranka unutar svojih redova pokrene konstruktivnu kampanju oko pristupanja Alijansi, dodajući da je to ključ za povećanje podrške javnog mnjenja.“Krajnje je vrijeme za zauzimanje tog stava i što će se, nadam se, krenuti sa tom kampanjom. Ne bi bilo dobro da to ostane na riječima i jednoj odluci”, kazao je Kentera agenciji MINA. On smatra da se u narednom periodu mora vidjeti da li će se nešto zaista raditi po tom pitanju i kako će se to sprovoditi u djelo. “To je jedna strana, a druga, koja je isto mnogo bitna, je da je neophodno u što skorijem vremenu donijeti i usvojiti novu komunikacionu strategiju”, ocinenio je Kentera. On smatra da neće biti adekvatnih rezultata ukoliko aktivnosti u cijeloj državi ne budu koordinisane, između svih subjekata koji rade na tom pitanju. Prema riječima Kentere, u tom smislu i DPS i svi ostali subjekti moraju biti maksimalno koordinisani.“A najbolji način da budu koordinisani je donošenje nove komunikacione strategije koja će dati jasne smjernice kako i u kom pravcu razvijati proces informisanja javnog mnjenja”, dodao je Kentera. On je, naveo je, siguran da će, ako se sve postavi kako treba, tome posveti pažnja i ozbiljno pristupi, doći do povećanja podrške u narednom periodu.“Nije dovoljno da samo DPS intenzivira aktivnosti. To moraju uraditi i sve ostale partije koje se zalažu za ulazak Crne Gore u NATO”, rekao je Kentera. Prema njegovim riječima, Socijaldemokratska partija (SDP) nije tu nikada bila upitna, a od opozicionih stranaka tu je Pozitivna Crna Gora koja, dodao je, svoje aktivnosti mora uskladiti zajedno sa DPS-om i SDP-om.“Zajedno moraju raditi na tim pitanjima i napraviti, ako je to moguće, zajedničku kampanju, a u okviru kompletne komunikacione strategije, kako bi rezultati bili što bolji. To je jedini način i jedina garancija za uspjeh”, zaključio je Kentera.

ALFA Centar očekuje konkretne aktivnosti

ALFA Centar očekuje da će se pristupiti konkretnoj, iskrenoj i sveobuhvatnoj realizaciji prilagođenoj svim građanima Crne Gore, nakon najave Demokratske partije socijalista (DPS) o intenziviranju aktivnosti u cilju jačanja podrške javnosti članstvu u Alijansi. U ALFA Centru očekuju da će se pristupiti “konkretnoj, iskrenoj i sveobuhvatnoj realizaciji prilagođenoj ne samo članovima partije, već is vim građanima Crne Gore”.“Ovo je poziv i ostalim političkim partijama koji iskreno zagovaraju članstvo u Alijansi da se pokrenu i da svoje političke stavove jasno i odlučno predoče građanima. Svi oni mogu da računaju na naše veliko iskustvo i skromne kapacitete kojima raspolažemo”, rekao je agenciji MINA izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović.Kako je kazao, odluka Glavnog odbora DPS-a je dugoočekivani potez koji su, dodao je on, iz ALFA Centra više puta pokušavali da iniciraju. Prema riječima Dedovića, DPS je u svom programu i dosadašnjim javnim nastupima jasno isticao potrebu članstva u Alijansi, “ali se to uglavnom ogledalo u sporadičnim nastupima DPS funkcionera i povremenim, veoma rijetkim saopštenjima”.DPS, smatra on, kao nesumnjivo najuticajnija politička grupacija u Crnoj Gori, nije imao jasan, snažan, precizan i kontinuiran nastup u ovom pravcu. “Što je imalo za posljedicu izraženu nesigurnost kod članova, simpatizera i birača”.“Moramo priznati da živimo u zemlji u kojoj je većina građana tradicionalno zaljubljena u svoju vlast, a za veliku većinu DPS to i predstavlja. Dovedeni u poziciju, oni pažljivo prate i osluškuju dnevnopolitička dešavanja, izjave omiljenih političara i shodno tome formiraju svoja mišljenja i stavove i donose odluke”, kazao je Dedović.Prema njegovim riječima, kada je članstvo u Savezu u pitanju, i pored jasno iskazanog spoljno-političkog prioriteta, građani očekuju odlučnije poteze u ovom pravcu, kako bi postali sigurni da je to zaista volja vlasti i da je to put koji treba podržati.“Stav ALFA Centra je da je članstvo u NATO šansa i potreba Crne Gore i način na koji ćemo dugoročno obezbijediti mir i stabilnost isključivo uz razumijevanje i podršku većine građana”, rekao je Dedović.

Bonus video: