Medojević: Danžan radi za Đukanovića, Subotića...

Medojević tvrdi da je Danžan zaslužan za promjenu stavova nekadašnjih kritičara režima iz evropskog parlamenta
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 13:04h

Crnogorska Vlada koristi poslanika u Evropskom parlamentu Arno Danžana za uticaj na evropske parlamentarce kako ne bi potencirali probleme organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, ocjenio je član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

On je kazao da Danžan, kao bivši obavještajac i predstavnik Unije za narodni pokret francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, u evropskom parlamentu zastupa interese crnogorske vlasti.

Medojević smatra da su razultat Danžanovog lobiranja i navodi izvjestioca EP za Crnu Goru na sjednici Odbora za evropske poslove Čarsla Tanoka da je Crna Gora “sjajan primjer napredovanja”, i da sloboda štampe u Crnoj Gori “cvjeta”, iako to nije napisao u predlogu rezolucije o kojoj EP glasa, već je u dokumentu ponovio uglavnom kritičke tonove Komisije o stanju medijskih sloboda i napada i zastrašivanja na novinare.

“Crnogorski režim kod međunarodne zajednice ne može da zadrži dobru poziciju, zbog čega se opredijelio za pridobijanje lobista nižeg profila, kakvi su Jelko Kacin, Miroslav Lajčak, František Lipka, Tanok ali i poneki ambasadori zapadnih zemalja koji pitanje demokratskih promjena u Crnoj Gori drže na niskom nivou prioriteta u izvještajima koje šalju centralama. Danžan je jedan od ključnih kanala za pridobijanje poslanika EP da djeluju u interesu režima i da drže oči zatvorene na veze režima sa mafijom, korupciju, izborne manipulacije i nasilje prema kritičarima režima”, izjavio je Medojević za “Vijesti”.

Medojević tvrdi da je Danžan zaslužan za promjenu stavova nekadašnjih kritičara režima iz evropskog parlamenta.

“Ključni čovjek režima je bivši francuski obavještajac, koga su mediji i političari i ranije označavali kao dobrog prijatelja Mila Đukanovića i Stanka Subotića, ali i nove vlasti u Beogradu. Taj čovjek je, na iznenađenje mnogih postao poslanik u EP zadužen za bezbjednost i odbranu. Nagli zaokret mnogih kritičara režima među evropskim parlamentarcima, koji su članovi radnih tijela zaduženih za Crnu Goru, ne smiju se izolovati od djelovanja Danžana”, ocjenio je Medojević, navodeći da u međunarodnoj zajednici za crnogorsku vlast lobira i Džon Gvozdenović Kenedi.

Danžan je, kako su objavili beogradski mediji, tokom rata u BiH bio šef francuske obaveštajne agencije u Sarajevu, učestvovao je u pregovorima u Dejtonu, ali i u Rambujeu između delegacija Beograda i Prištine. Nakon angažmana u francuskom ministarstvu inostranih poslova, prije četiri godine došao je na čelo specijalne komisije za pitanja odbrane u EP, a kao kao šef te komisije, između ostalog kritikovao je i Dika Martija zbog njegovog izvještaja koji dovodi u pitanje ulogu Hašima Tačija i ostalih lidera OVK u aferi trgovine organima. Nakon neuspjeha na izborima u Francuskoj, Danžan je nedavno uspio da uđe u evropski parlament.

Pozivajući se na navode crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, beogradski nedjeljenik “Vreme” i dnevnik “Blic”, objavili su da, osim za Đukanovića i Subotića, Danžan u evropskom parlamentu lobira i za kosovskog premijera Hašima Tačija i lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Galerija

Bonus video: