Abazović: Neusvajanje rezolucije loša poruka javnosti i Briselu

Abazović je dodao da su poslanici su sa amandmanom Odbora željeli da zaštite parlament i da podijele odgovornost sa Vladom
2 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2013. 12:27h

Neusvajanjem rezolucije o evrointegracijama u Skupštini, šalje se loša poruku crnogorskoj javnosti i zvaničnom Briselu, rekao je član Odbora za evropske integracije, Dritan Abazović, ocjenjujući da parlament treba da kontroliše pregovorački proces koji vodi Vlada. Potpredsjednik parlamenta, Branko Radulović, povukao je rezoluciju iz skupštinske procedure, nakon što je jedan od predlagača tog dokumenta, Miodrag Vuković, najavio povlačenje podrške, ukoliko poslanici usvoje amandman matičnog Odbora, koji je predviđao da ukoliko to tijelo da negativno mišljenje na pregovoračku poziciju, Vlada mora da je ponovo razmatra i da je vrati u roku od 30 dana. Abazović je kazao da je trenutna situacija nezgodna i da se šalje loša poruku javnosti, da se partije u vezi pitanja oko kojeg je do sada postojao veliki konsenzus, sada ne mogu dogovoriti.

Nisu se dogovorili sa Lukšićem Abazović je rekao agenciji MINA da su poslanici, nakon povlačenja rezolucije, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, pokušali da dođu do zajedničkog rješenje, odnosno ustanove šta je prihvavtljivo za Vladu, ali da se nijesu dogovorili. „Sve što je bilo ponuđeno za većinski dio parlamenta je neprihvatljivo, jer rezolucija nije imala za cilj da iskaže volju parlamenta za evropskim integracijama, jer su više puta slični dokumenti usvajani“, naveo je Abazović.On smatra da je ključno je da se odredi pozicija Skupštine odnosno Odbora za evropske integracije u tom procesu. Abazović je dodao da su poslanici su sa amandmanom Odbora željeli da zaštite parlament i da podijele odgovornost sa Vladom.„Zbog čega izvršna vlast ne želi da dijeli odgovornost ne znam, ali za mene je definitivno neprrhvatljivo da se takav predlog ne nađe u rezoluciji“, precizirao je on.

Dvije opcije Abazović je naveo da sada postoji više opcija. Jedna je, kako je rekao, da se nastave pregovori između Vlade i parlamenta da bi se došlo do kompromisa, a druga varijanta je da se amandman nađe na plenumu i da se poslanici izjašnjavaju o njemu.„Za mene su prihvatljive obje opcije, s tim što smatram da je nakon sastanka sa Lukšićem, prva opcija gubljenje vremena i da nemamo različita mišljenja oko tehničkih već oko suštinskih stvari“, kazao je Abazović.On smatra da je najbolje rješenje da se poslanici na plenunumu izjašnjavaju o amandmanu. Abazović je kazao da je za Ministarstvo vanjskih poslova u potpunosti neprihvatljiv amandman, jer smatraju da je to kršenje ustavnog poretka i preuzimanje ingerencija od parlamenta koje su u nadležnosti Vlade.„Tvrdim da se ne radi o tome i zaista mi je žao što su u Vladi ocijenili da se jednim amandmanom krši Ustav, a na brojnim drugim problemima ne identifikuju nepoštovanje Ustava", rekao je on. Rezolucija, kako je dodao, jeste politički iskaz.„To da li će Vlada da ispoštuje parlament ukoliko se vrati neka pregovoračka pozicija, ne znam, ali izvršna vlast svakako može da ne ispoštuje takvu proceduru, što bi bila loša poruka, jer je ipak Skupštna sastavila Vladu i dala joj legitimitet, i logično je da za svoje poteze odgovora u parlamentu“, naveo je Abazović.Upitan koliko je loše za državu što parlament i Vlada nemaju definisan odnos u evrointegracijama, pred otvaranje dva najvažnija poglavlja, Abazović je kazao da ne može da vjeruje da je i dalje taj odnos neuređen.„O rezoluciju se priča već godinu, i do sada smo mogli da nađemo zajedničko rješenje da je postojala politička volja. Nikome ni u vlasti ni opoziciji ne pada na pamet da stopira evropski put Crne Gore, ali mora se znati šta ko radi“, rekao je on. Prema riječima Abazovića, ako Vlada vodi pregovarački proces, onda je logično da ga parlament kontroliše. On smatra da činjenica što odnos Vlade i parlamenta šalje lošu poruku i Briselu.„Mislim da to neće ipak neće uticati na otvaranje dva najvažnija poglavlja za Crnu Goru. Nadam se da će se to desiti krajem decembra i da ćemo nakon toga ući u fazu realizacije svega onog što je napisano u akcionim planovima“, zaključio je Abazović.

Bonus video: