Prigovora nema, iako je broj koverti sada veći

Opozicija na Cetinju i u Mojkovcu do juče nije imala nijednu zvaničnu primjedbu na glasanje putem pisma
50 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 21:18h

Na lokalnim izborima u Mojkovcu i na Cetinju broj birača koji je glasao putem pisma je povećan u odnosu na predsjedničke izbore u aprilu kada je opozicija predvođena Demokratskim frontom (DF) optuživala Demokratsku partiju socijalista (DPS) da je masovno zloupotrebljavala ovakav način glasanja.

Tako je u Mojkovcu ovog puta kod kuće glasalo 349 birača, 27 više nego na predsjedničkim izborima, ili dva birača više u odnosu na parlamentarne izbore u oktobru, pri čemu je u subotu izlaznost bila veća nego u aprilu, odnono oktobru prošle godine.

Primjera radi, u Tutićima i Podbišću pismom je glasalo 40, odnosno 35 birača. Na ta dva biračka mjesta je glasalo 461, odnosno 567 građana. Putem pisma od 21 biračkog mjesta u Mojkovcu nije se glasalo samo na jednom - Crvene Lokve u kojem je svega 10 mještana sa pravom glasa.

Putem pisma na Cetinju, na predsjedničkim izborima glasale su 272 osobe, dok se na subotnjim izborima ta cifra popela na 352.

Iako se radi o različitoj izlaznosti, jer je na predsjedničkim izborima na Cetinju glasalo 8.766 birača, a na lokalnim 10.391, ipak je došlo do porasta - u procentima sa tri na 3,4 odsto. Na parlamentarnim izborima na Cetinju pismom je glasalo 408 birača.

Kako je bilo prije par mjeseci

Na predsjedničkim izborima održanim u aprilu 11.708 birača glasalo je putem pisma. Opozicija je ukazivala da su, između ostalog, mnogi zahtjevi za glasanje putem pisma bili nepotpisani ili nepotpuni. Zbog toga je izborni štab Miodraga Lekića predao žalbu Ustavnom sudu, kojom je tražio poništenje izbora na svim biračkim mjestima gdje je obavljeno glasanje putem pisma. Tu žalbu je Ustavni sud odbacio.

Zbog sumnje u taj proces na Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo predložene su izmjene odredbe koja se odnosi na glasanje putem pisma, a koja omogućava znatno veći stepen kontrole.

Međutim, opozicija na Cetinju i u Mojkovcu do juče nije imala nijednu zvaničnu primjedbu na glasanje putem pisma.

Prema riječima predsjednika mojkovačke Opštinske izborne komisije Vlastimira Kneževića, broj onih koji su na minulim lokalnim izborima glasali putem pisma nije visok i na nivou je državnog prosjeka.

“O zahtjevima za takav način glasanja odlučivali su, naravno, birački odbori i ne sumnjam da su sve zahtjeve dobro razmotrili. Veliki broj zahtjeva je i odbijen. Kada je riječ o navedenim primjerima, Podbišće zahvata veliku teritoriju i to je selo sa mnogo staračkih domaćinstava. Slično je i u ostalim selima”, kazao je Knežević.

Više se piše kad je loše vrijeme

Prema njegovim riječima, broj onih koji glasaju putem pisma zavisi i od godišnjeg doba tokom kojeg se održavaju izbori. Kako je kazao, “vrlo je logično da jesenjim danima kada je loše vrijeme i sezona gripa ima i više onih koji ne mogu stići do biračkog mjesta”. Na području mojkovačke opštine, napominje on, nije zanemarljiv ni broj nepokretnih ljudi.

U mojkovačkoj opoziciji smatraju da nijesu oštećeni povećanim brojem glasača putem pisma

U mojkovačkoj opoziciji su saglasni sa Kneževićem. Smatraju da nijesu oštećeni povećanim brojem glasača putem pisma i da je svaki zahtjev detaljno razmatran, a udovoljeno samo onima koji na drugi način nijesu mogli glasati.

"Ne mislim da nam je broj glasača putem pisma štetio. Koliko je meni poznato, svaki taj zahtjev je bio opravdan. Ne nalazimo u tom dijelu izbornog procesa razloge za svoj loš rezultat", kazao je nosilac liste koalicije Pobjednički Mojkovac-Miodrag Lekić Veselin Jovanović.

Prema riječima nosioca Nezavisne liste Ivana Ašanina, analizirati broj glasova putem pisma je, kako je kazao, “prilično otrcana politička priča”. Taj broj je, tvrdi on, približno isti onom sa prethodnih izbora.

"Ja se iskreno nadam da se neće opozicione kolege pokušati 'braniti' na taj način”, kazao je Ašanin.

Galerija

Bonus video: