SNP i Pozitivna će preispitati odgovornost u svojim redovima

Damjanović je kazao da svaka ozbiljna partija nakon neostvarivanja cilja na izborima mora napraviti ozbiljnu analizu i utvrditi odgovornost u svojim redovima
18 komentar(a)
Cetinje izbori, Foto: Zoran Đurić
Cetinje izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2013. 09:45h

Socijalistička narodna partija (SNP) i Pozitivna Crna Gora juče su najavili da će u svojim redovima utvrđivati odgovornost za neuspjeh na lokalnim izborima, ali nisu precizirali kada će i na koji način to učiniti, dok je iz DF-a poručeno da se kao političari osjećaju odgovornim, ali i da bi u Mojkovcu “trebalo da se stide i oni koji su mimo razuma i srca, a po dnevnoj potrebi podržali one koji su im uništili živote”

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da svaka ozbiljna partija nakon neostvarivanja cilja na izborima, odnosno osvajanja vlasti u Mojkovcu, mora napraviti ozbiljnu analizu i utvrditi odgovornost u svojim redovima.

Damjanović je za “Vijesti” kazao da će on lično tražiti da se utvrdi i njegova odgovornost.

“Već sam rekao da ću ja lično svakako tražiti da se utvrdi i moja odgovornost za loš izborni rezultat u Mojkovcu koji je ispod svakog očekivanja”, kazao je Damjanović.

SNP je u Mojkovcu, gdje je Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila apsolutnu vlast, zajedno sa Demokratskim frontom (DF) i vanparlamentarnom Demokratskom srpskom strankom(DSS), osvojio 11 mandata, dva manje nego što je imao samostalno prije četiri godine u toj opštini. Takođe, koalicija SNP-DF-DSS osvojila je na subotnjim izborima u Mojkovcu nekoliko desetina glsova manje nego što su SNP i DF imali pri samostalnom nastupu na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine i oko 400 glasova manje nego Miodrag Lekić koga je podržala i Pozitivna. S obzirom na to da je nosioc koalicione liste bio predsjednik OO SNP Veselin Jovanović i da je toj partiji pripalo svako drugo mjesto na listi kandidata za odbornike u Mojkovcu, može se zaključiti da ta partija ima nešto veću odgovornost od DF-a, čiji konstituenti, Nova i PzP nijesu imale odbornika u ranijem sazivu lokalnog parlamenta zbog bojkota izbora 2009.

Poslanik DF-a Goran Danilović juče je poručio da se “kao političar osjeća odgovornim a da se kao građanin stidi” rezultata lokalnih izbora na kojima je DPS ponio ubjedljivu pobjedu.

Danilović je u svom komentaru napisao da mu nije jasan izbor građana Mojkovca koji nakon 25 godina glasaju za vlast, koja im je, kako je kazao, uništila živote.

“Ako ne valjaju ni vlast ni opozicija, onda svugdje na svijetu, svugdje ali baš svugdje, ljudi ne izlaze na izbore - odzivi su tridesetak odsto. Ako ne valja vlast onda se građani odazovu na birališta ili izađu na ulice i smijene vlast. Niije, međutim, za pravdanje i pohvalu kada na izbore izadje 84 odsto, svaki u mjestu živući građanin, a apsolutnu vlast dobije dvadestpetogodišnja vlast”, naveo je Danilović na svom Fejsbuk profilu.

Da se stidi svako ko ljubi sliku Đukanovića

Danilović je napisao “da bi trebalo bi da se stide i oni koji su mimo razuma i srca, a po dnevnoj potrebi podržali one koji su im uništili živote”.

On je istakao da Cetnjani koji su prilikom proslave pobjede DPS-a ljubili sliku Mila Đukanovića treba da se srame:

“Sramota je za zrele i slobodne ljude da ljube slike političkih lidera - sramota je to za građansko društvo”, napisao je Danilović, čiji je kolega, koordinator DF-a za Cetinje, Koča Pavlović juče bio nedostupan za komentar.

Poslanik Pozitivine Mladen Bojanić kratko je poručio da će i ta partija preispitati ko je odgovoran za loš izborni rezultata na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici.

“Utvrđivaćemo odgovornost, nemam više šta da vam kažem”, rekao je Bojanić za “Vijesti”.

Pozitivna je najveći gubitnik izbora u ove tri opštine. Partija Darka Pajovića je u odnosu na parlamentarne izbore u oktobru na Cetinju, gdje je bilo najjače uporište te stranke, pala za 1.100 glasova, odnosno za oko 40 odsto.

Sa kim bi SNP da bude vlast u Petnjici

Damjanović, čija je partija u Petnjici osvojila jedan mandat, nije htio da otkrije sa kime bi SNP u toj novoj opštini mogao formirati vlast - sa DPS-om ili sa SDP-om i Bošnjačkom strankom.

On je ranije rekao da je SNP spreman da bude dio nove vlasti u Petnjici, navodećio da je na strankama vlasti da pokrenu razgovor. “Mi smo spremni da, u interesu građana Petnjice, razgovaramo i budemo dio nove vlasti. Ako budemo dio opozicije, radićemo na isti način, u interesu građana”, kazao je ranije Damjanović.

U Petnjici DPS je osvojio 15 mandata, SDP 11, a BS četiri. Za formiranje vlasti DPS-u je potreban jedan mandata. Damjanović je kazao da su u Petnjici mandate osim SNP-a uzele samo partije koje su u vlasti na državnom nivou i da one treba da se dogovore o međusobnoj saradnji.

“Što se tiče nas, mi smo svojim kapacitetima i povjerenjem građana Petnjice pokazali da zaslužujemo vlast, ali svakako ćemo prepustiti partijama na vlasti i starim oprobanim koalicionim partnerima DPS-u, SDP-u i BS da se dogovore, jer njima to pripada”, kazao je Damjanović.

Bonus video: