FIJASKO OPOZICIJE

Mojkovac: Marković žali SNP zbog saveza sa DF

DPS osvojio apsolutnu vlast u Mojkovcu, najvjerovatnije zahvaljujući tome što je preuzeo oko 400 glasača opozicije
50 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2013. 08:29h

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je apsolutnu vlast u Mojkovcu, uprkos činjenici da je predsjednički kandidat Miodrag Lekić u aprilu u tom gradu pobijedio Filipa Vujanovića, baš kao i opozicione stranke na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.

DPS je sinoć trijumfovao u Mojkovcu sa osvojenih 2.977 glasova, što je 17 mandata, dok je najveći gubitnik koalicija Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratskog fronta (DF) i Demokratske srpske stranke (DSS) za koju je glasao 2.081 birač i imaće 11 mandata.

U parlament su ušli Nezavisna lista Ivana Ašanina sa dva i Socijaldemokratska partija (SDP) sa jednim mjestom. U Mojkovcu cenzus nijesu prešle Pozitivna Crna Gora sa 84 glasa, Otadžbinska srpska stranka sa 69 i Narodna stranka koja je osvojila 44 glasa.

Šokirani rezultatima: Štab koalicije “Za pobjednički Mojkovac”

Nosilac liste DPS-a Dejan Medojević kazao je sinoć da je najubjedljivija pobjeda njegove stranke na lokalnim izborima rezultat koji obavezuje, navodeći da su građani nagradili dobar rad lokalne uprave koju je vodio. Koordinator predsjedništva DPS-a za Mojkovac Duško Marković rekao je da je visoka izlaznost građana refeleksija želje da se Mojkovac mijenje na bolje.

„Ovi izbori su pokazali i da oni koji su Mojkovac ruinirali nemaju više šansu. To je želja građana da se njihovi problemi počnu mijenjati na kvalitetan način i tu šansu su dali DPS-u. Ovo jeste ubjedljiva pobjeda, ali mi noćas preuzimamo odgovornost za vaše dobro. Već od sjutra preuzimamo stvar u svoje ruke, jer želimo da se u Mojkovcu ostaje i zapošljava, a ne odlazi iz njega”, rekao je ministar pravde okupljenim aktivistima DPS.

Rezultat koalicije “Pobjednički Mojkovac” - SNP, DF, DSS je za dva mandat lošiji nego što je osvojio SNP na lokalnim izborima održanim 2009. godine kada je za nju glasalo 2002 birača, a stranka osvojila 13 mandata.

Osim toga, jučerašnji rezultat je za oko 500 glasova lošiji nego što su u pojedinačnom nastupu na parlamentarnim izborima imale SNP i DF ili za čak 850 glasova lošije od rezultata Lekića na predsjedničkim izborima u aprilu, kada je opozicionog kandidata podržala i Pozitivna Crna Gora. Na parlamentarnim izborima SNP je u Mojkovcu dobio podršku 1338 birača, dok je za DF glasalo 1207 birača.

Za Pozitivnu je na prošlogodišnim parlamentarnim izborima u Mojkovcu glasalo 226 birača.

Da je ponovila taj rezultat stranka Darka Pajovića bi vjerovatno prešla cenzus, s obzirom na to da je SDP osvojio jedan mandat na jučerašnjim lokalnim izborima sa 233 glasa ili nezavisna lista Ivana Ašanina koju će u lokalnom parlametu predstavljati dva odbornika jer je podržalo 466 birača.

DPS je juče osvojio za oko 250 glasova više od rezulatata na parlamentarnim izborma u oktobru prošle godine kada je nastupio u koaliciji sa SDP i LP i oko 400 više od svog predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića.

S obzirom na tu razliku, izgleda da SDP ima disciplinovano biračko tijelo od oko 200 glasača koje je glasalo za koaliciju na državnom nivou i ostalo kući na predsjednčkim izborima.

DPS je višak od oko 400 glasova mogao uzeti samo od Pozitivne i dominantno od SNP-a i DF-a. Koordinator SNP-a u Mojkovcu Aleksandra Damjanović, čija je partija svojevremeno prva zatražila koaliciju sa DF-om, sinoć je poručio da nakon ovakvog rezultata treba ubuduće preispitati ovakav koalicioni model nastupa.

U kratkom pojavljivanju pred kamerama državne televizije, Marković nije krio oduševljenje, ali je veći dio vremena iskoristio da ukaže da se SNP utopio u DF zbog čega je i ostavario ovakav rezulatat.

Jovanović: Ni ujedinjenje nije bilo dovoljno

Nosilac liste „Pobjednički Mojkovac - Miodrag Lekić“ Veselin Jovanović kazao je da je šokiran rezultatima, navodeći da je poraz opozicije neobjašnjiv.

„Nemam mnogo riječi za ovo. Poslušali smo građane, ujedinili se i to nije bilo dovoljno. Nemam objašnjenje za to što ovaj narod bira one koji ih vode u sve veću propast. No, ako je ovo vlast koju oni žele, neka im je srećna”, kazao je Jovanović.

Nosilac Nezavisne liste Ivan Ašanin smatra da je više razloga za poraz opozicije, navodeći da je rezultat njegove liste odličan.

„Osvojili smo skoro tri mandata, pored ogromnog pritiska i ucjena vlasti. Za poraz opozicije odgovorni su lokalni političari, koji su uspjeli da ponište ogroman uspjeh Miodraga Lekića sa predsjedničkih izbora. Nešto treba mijenjati u opoziciji na lokalnom nivou. Siguran sam da ova vlast ne može voditi Mojkovac u pravcu razvitka”, smatra Ašanin.

Galerija

Preporučujemo za Vas