Trijumf DPS, SDP stameno, fijasko opozicije

Šta pokazuju prve analize lokalnih izbora u Petnjici, te na Cetinju i u Mojkovcu, gdje je vladajuća partija ponovila uspjeh
70 pregleda 150 komentar(a)
Cetinje izbori, Foto: Zoran Đurić
Cetinje izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.11.2013. 07:45h

Demokratska partija socijalista (DPS) trijumfovala je na jučerašnjim lokalnim izborima na Cetinju i u Mojkovcu, dok će na prvim lokalnim izborima u Petnjici morati da traži saveznika za formiranje većine, vjerovatno Bošnjačku stranu.

DPS je na Cetinju pao za dva, a u Mojkovcu za jedan mandat zbog visoke cijene glasa, ali ta partija je u ta dva grada dobila znatno veću podršku u glasovima u odnosu na parlamentare i predsjedničke izbore.

Na drugoj strani, najveći gubitnik izbora u ove tri opštine je Pozitivna Crna Gora koja je u odnosu na parlamentarne izbore u oktobru na Cetinju, gdje je bilo najjače uporište te stranke, pala za 1.100, odnosno za oko 40 odsto. Stranka Darka Pajovića nije prešla cenzus na izborima u Petnjici i u Mojkovcu, gdje bi imala odbornika da je ponovila rezultata sa parlamentarnih izbora.

Krupne razloge za preispitivanje imaju Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija(SNP) čija je koalicija doživjela fijasko na lokalnim izborima u Mojkovcu jer nije uspjela da izvede svoje birače, a izgleda da je njih nekoliko stotina podržalo DPS, koji je na Cetinju najvjerovatnije profirirao od Pozitivne.

Iz DF-a i SNP-a sinoć su najavljivali preispitivanje koalicionog modela nastupa u budućnosti. Osim toga što je SNP na lokalnim izborima u Mojkovcu prije četiri godine imao veći broj mandata, (13), nego što su osvojili juče (11) razlog da na budućim izborima nastupe samostalno za partiju Srđana Milića može biti i činjenica da su osvojili po mandat u Petnjici i na Cetinju, iako su sve analize i istraživanja ukazivala da neće preći cenzus.

Za razliku od njih, u SDP-u imaju razloga za zadovoljstvo, posebno zbog rezulatat u Petnjici gdje je DPS ispred njih samo za oko 350 glasaova, odnosno za četiri mandata. Osim toga, SDP iz partijskog ugla može biti zadovoljan i onim što je napravio na Cetiinju gdje je poboljšao svoj rezultata za 20 odsto ili za oko 300 glasova iako to znači dva mandata manje zbog rekordne izlaznosti zabilježene na izborima u prijestonici, ali i u Mojkovcu.

SDP je u Mojkovcu osvojio jedan mandat, što je ravno uspjehu SNP-a u Petnjici. Treba imati u vidu da je SDP prvi put nastupio samostalno u Mojkovcu, kao i u Petnjici. Rezulati izbora potvrđuju da je SDP-u isplativi samostalan nastup.

Bonus video: