Cetinje: DPS rekordno, Pozitivna skoro prepolovljena

Vladajuća partija osvojila 19 od 33 mandata i nastavlja da vlada na Cetinju, opozicija podbacila, izbore obilježila rekordna izlaznost
317 pregleda 61 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2013. 08:23h

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 19 mandata na lokalnim izborima na Cetinju i tako još jednom osvojila vlast u prijestonici.

Na osnovu 92 odsto obrađenih glasova, DPS je osvojio skoro 58 odsto glasova. Prema još nezvaničnim podacima, po pet mandata osvojile su Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora. Tri mandata je osvojio Građanski front (GF), a Socijalistička narodna partija (SNP) jedan mandat.

Gradonačelnik Cetinja i nosilac liste DPS-a Aleksandar Bogdanović poručio je “da je pobjeda DPS-a, Cetinja i Crne Gore, a da je opozicija na Cetinju doživjela još jedan poraz”.

“Ni najave širokog udruživanja, ni različita podmetanja, ni sva pompa koja je prethodnih dana stvarana, nije pomogla. Jer, kako to na Cetinju uvijek biva – naši sugrađani više vjeruju sopstvenim očima i konkretnim djelima. No, želim da vjerujem da će i oni u narednom mandatu dati svoj doprinos i da će biti konstruktivni iz opozicionih klupa u gradskom parlamentu”, kazao je Bogdanović.

DPS je juče ostvario najbolji izborni rezultat do sada mjeren u glasovima jer je za tu partiju glasalo 5.158 birača. Na parlamentarnim izborima u oktobru 2012, koalicija DPS-SDP-LP je osvojila 5. 173, a na lokalnim izborima 2010. u samostalnom nastupu 3.876 glasova.

Izborni razultat u broju glasova popravio je i SDP, koji je osvojio 1.531 glas. Na prošlim lokalnim izborima ta cifra iznosila je 1.250.

I DPS i SDP su pali za dva odbornika u odnosu na saziv prošlog parlamenta. Razlog za to je visoka izlaznost na jučerašnjim izborima od oko 71 odsto, što znači da je glasalo 10. 447 birača od 14. 686 upisanih birača.

Tolika izlaznost birača na Cetinju bila je samo još na referendumu za državno-pravni status Crne Gore.

Nosilac liste SDP-a Ivan Kusovac kazao je sinoć “da su vrlo zadovoljni izbornim rezultatom, jer su ostvarili rast od oko 20 odsto u odnosu na prethodne izbore”.

“Druga smo po snazi partija u lokalnom parlamentu. Što se tiče rezultata drugih opozicionih partija na osnovu kojih smo bazirali eventualnu mogućnost smjene vlasti, oni nijesu ispunili očekivanja, a što se nas tiče, mi smo zadovoljni”, rekao je Kusovac.

S druge strane, Pozitivna i Građanski front zabilježili su pad glasova u odnosu na parlamentarne izbore.

Pozitivna je juče osvojila 1. 517 glasova, dok je ta cifra na parlamantarnim izborima iznosila 2.620. Pozitivna se može smatrati najvećim gubitnikom cetinjskih izbora i izgleda da DPS svoj uspjeh najvećim dijelom duguje bivšim biračima stranke Darka Pajovića.

“Izborna volja građana Cetinja pretočila se u rezultat kakav smo danas dobili. Pozitivna je mlada stranka pred kojom stoji budućnost. Bićemo i dalje stranka broj dva, odnosno bićemo najjača opoziciona stranka u prijestonici. Očekivali smo zaista više, ali smo zadovoljni i ovim rezultatom”, rekao je nosilac liste Pozitivne Dragan Ćiro Cvetković.

Za GF je na ovim izborima glasalo 1.070 građana, dok su na parlamentarnim izborima ostvarili rezultat od 1.235 glasova.

Na izborima za predsjednika države Miodrag Lekić je na Cetinju osvojio 3. 559 glasova

Prvi čovjek na listi Fronta Božidar Bonja Ivanović zahvalio se građanima koji su ih glasali i priznao da su osvojili manje glasova nego što su očekivali.

“Mi smo zaista iskreno izrazili želju da pomognemo gradu da se ovdje živi bolje. Isto tako, kao sportista, želim da uputim čestitku pobjednicima, DPS-u koji je osvojilo apsolutnu vlast i moram reći da ako oni ostvare ono što su najavili ja ću biti isto tako srećan kao da smo to mi uradili. U tome i dolazi do izražaja naša iskrenost”, rekao je Ivanović.

SNP je juče osvojio 386, a na parlamantarnim izborima prošle godine 306 glasova.

Iako su ih sve ankete otpisivale, SNP je ipak uspio i ovaj put da uđe u parlament. Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Slobodan Čavor kaže “da je u principu zadovoljan izbornim rezultatom”.

“Imamo povećanje izbornog tijela u odnosu na prethodne izbore i naravno i dalje ćemo se zalagati da rješavamo probleme Cetinjana kao što smo i do sada radili i vršićemo pritisak da Cetinje bude istinska prijestonica Crne Gore”, kazao je Čavor.

Galerija

Bonus video: