Čarls Tanok: Izvještaj Evropskog parlamenta ipak sa aferom "Snimak"

"Pretpostavljam da će nešto biti u izvještaju, ali u ovom tenutku, u prvom nacrtu, nije tu"
7 komentar(a)
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2013. 15:29h

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Čarls Tanok, kazao je da se afera “Snimak” ne nalazi u nacrtu izvještaja, ali da je siguran da će amandmanom biti dodata.

Predstavnici Demokratske partije socijalista tvrde da se afera Snimak neće naći u narednom izvještaju Tanoka, dok u opoziciji vjeruju da će ona biti pomenuta u tom dokumentu.

"To nije u mom prvom nacrtu, ali sam prihvatio neke savjete, razgovarao sam danas sa više ljudi, uključujući ambasadora jedne od zemalja članica. Siguran sam da će biti amandmana i razmatram i svoj amandman", rekao je Tanok novinarima.

On je kazao da će vidjeti šta je Evropska komisija navela u izvještaju. "Tako da pretpostavljam da će nešto biti u izvještaju, ali u ovom tenutku, u prvom nacrtu, nije tu".

Tanok je rekao da se nada da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do kraja godine.

Tanok je pojasnio da će to biti poslednji izvještaj Parlamentu, prije evropskih izbora 22. maja

"Jer, pitanja organizovanog kriminala, borbe protiv korupcije i pranja novca, izbor novog tužioca, što će biti teško, jer zahtjeva dvotrećinsku većinu u parlamentu, su ključna pitanja za Evropski parlament, Komisiju i Savjet, kao i za zemlje članice, gdje je reputacija regiona, nažalost, još takva da ima još dosta problema i izazova", naveo je on.

Prema riječima Tanoka, Crna Gora ostaje dobra priča.

On je naveo da je danas razgovarao sa sagovornicima i o integracijama u NATO, uz Evropsku uniju (EU), jer, dolazi do preklapanja u nekim oblastima. »Najvjerovatnije ćete se prije pridružiti Alijansi, nego EU«.

Tanok je pojasnio da će to biti poslednji izvještaj Parlamentu, prije evropskih izbora 22. maja.

"Poslije toga, biće novi Parlament, Komisija, i sastav će biti drugačiji, biće više evroskeptičnih partija, više odbojnosti prema proširenju na zapadni Balkan i hoću da ovaj izvještaj bude izbalansiran", poručio je on.

"Da ste me prije osam godina pitali hoće li Crna Gora uspjeti sama, kao samostalna zemlja, da postigne ovoliko, bio bih skeptičan. Ali se pokazalo da ne bih bio u pravu

Evropski parlament se, kako je rekao, poslije marta, praktično zatvara, zbog izborne kampanje.

On je rekao da je danas razgovarao sa članovima parlamenta iz vladajućih stranaka i opozicije i susreo se sa različitim viđenjima.

"Razgovarali smo o Snimku, pitanju NATO-a, organizovanog kriminala i bolje sam informisan nego kad sam došao. Neću otići sa negativnim utiscima o vašoj zemlji, ona ostaje dobra priča na zapadnom Balkanu", poručio je Tanok.

On je kazao da se u razgovorima pomenuo problem Makedonije, Bosne i Hercegovine, pitanja u Albaniji. »Ima dosta problema u regionu, naravno nijedna zemlja nije savršena, moja zemlja nije savršena, svaka ima problema, ali Crna Gora ostaje vodeća država, jedina koja je u pregovorima za članstvo i u tom smislu, možete biti ponosni nakon sedam godina od nezavisnosti«.

"Da ste me prije osam godina pitali hoće li Crna Gora uspjeti sama, kao samostalna zemlja, da postigne ovoliko, bio bih skeptičan. Ali se pokazalo da ne bih bio u pravu i drago mi je što je tako", zaključio je Tanok.

Bonus video: