Skupština skratila mandate, izbori u Ulcinju već krajem januara

Malo ili ni riječi, nije se moglo čuti sa govornice o tome kako je građanima ili koliko će ih koštati vanredni izbori u jednoj od najvećih ekonomskih kriza
11 komentar(a)
Odbornici DPS napuštaju sjednicu, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Odbornici DPS napuštaju sjednicu, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 12.11.2013. 20:17h

Ulcinjska Skupština usvojila je danas na vanrednoj sjednici jednoglasno odluku o skraćenju mandata čime su stvoreni svi preduslovi za raspisivanje vanrednih izbora u toj opštini. Inicijativu za skraćenje mandata podnio je OO DPS 28. oktobra, a potpisao je 21 odbornik, od ukupno 33, koliko broji ulcinjski parlament. U obrazloženju zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice, navodi se da su vanredni izbori neophodni zbog birokratske sporosti, nedovoljno jake saradnje, neefikasne primjene zakona, nedostatka planske dokumentacije, neadekvatnog ulaganja u održivi razvoj, neiskorišćenosti resursa, povećanja nezaposlenosti, pada standarda građana i velikih javnih rashoda.

Prema očekivanju, vanrednu sjednicu obilježile su brojne diskusije i replike o radu i neradu odlazeće vlasti i opozicije, spletkama i podvalama jednih i drugih i zlobi i zavisti koje more ulcinjske narodne poslenike. Malo ili ni riječi, nije se moglo čuti sa govornice o tome kako je građanima ili koliko će ih koštati vanredni izbori u jednoj od najvećih ekonomskih kriza u posljednjih 20 i više godina.

Vanrednu sjednicu obilježile su brojne diskusije i replike o radu i neradu odlazeće vlasti i opozicije, spletkama i podvalama jednih i drugih i zlobi i zavisti koje more ulcinjske narodne poslenike

“Imamo mogućnost da preuzmemo vlast, jer u džepu imam pet potpisa odbornika pozicije koji podržavaju moju inicijativu o smjeni Cungua, ali vi to nećete. Jasno je da ovdje nekog spašava a zašto i ko to radi, vidjeće se uskoro”, kazao je odbornik SNP Andrija Ćetković.

Šef ulcinjskog DPS Ljoro Nrekić kazao je da je aktuelna večina na vlast došla spletkama i obmanama i da njegova partija neće da se miješa u odnose unutar vladajuće koalicije.

“Uostalom, vi ste Ćetkoviću glasali za izbor Cungua nakon što je DPS ostavljen na cjedilu. Mi smo bili protiv”, podsjetio je Nrekić Ćetkovića.

Odbornik DPS Borislav Bašović kazao je da nema elementarnih staturanih ni poslovničkih normi za održavanje sjednice budući da je predsjednik povukao sve tačke sa dnevnog reda. Lider DUA Mehmet Zenka ocijenio je da je Cungu morao biti u sali i objasniti odbornicima i javnosti šta je radio u protekle više od dvije godine. Njegova koleginica Hatidža Đoni kazala je da je nedolaskom na sjednicu, Cungu ponizio građane i parlament.

“On je i prekršio zakon jer nije podnio izvještaj o radu”, kazala je ona.

Izbori u Ulcinju mogli bi biti održani već krajem januara naredne godine ili eventualno u prvoj polovini februara.

Jedan čovjek ukinuo prenos

Sadetin Peričić (BS) rekao je da svi odbornici moraju biti ozbiljni i odgovorni prema građanima, da dođu na legalno sazvanu sjednicu, te da nije bilo potrebe da se izazivaju tenzije “jer se radilo o ekonomskim, a ne političkim temama”.

“Ovo je bilo klasično pravno nasilje i demonstracija nedemokratije. Jedan službenik Skupštine opštine može da prekine prenos javnog servisa i mi ćemo zato preispitati njegovu ulogu i funkcionisanje, da vidimo čiji je zapravo Radio Bar”, dodao je Emin Duraković (PCG).

Bonus video: