Institut alternativa: Apelujemo da Odbor za antikorupciju intenzivira rad

Najpasivnije skupštinsko radno tijelo održalo je 8 sjednica, a najduža pauza u radu istog bila je skoro 4 mjeseca, kazala je Milena Milošević
0 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, afera Telekom, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, afera Telekom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2013. 16:42h

Rijetkosti sazivanja sjednica Odbora za antikoprupciju dovodi u pitanje njihovu sposobnost u borbi protiv korupcije, smatraju u Institutu alternativa (IA) i apeluju na aktivniji pristup članova tog tijela.

Kako je saopšteno IA, po broju održanih sjednica, Odbor za antikorupciju je najpasivnije radno tijelo u Skupštini, koje je, kako su kazali održalo osam sjednica, “a najduža pauza u radu tog tijela bila je skoro četiri mjeseca, u periodu između 27. marta i 24. jula”.

“Pasivnost Odbora... dovela je u pitanje ispunjavanje nekih osnovnih obaveza koje bi... tijelo čije su glavne nadležnosti nadzor i analiza rada državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala trebalo da obavlja”

“IA stoga apeluje na proaktivniji pristup članova, predsjednika i novoizabranog zamjenika predsjednika Odbora kada su u pitanju nagomilane obaveze u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori”, kazala je istraživač javnih politika Milena Milošević.

Prema njenim riječima, to naročito dobija na važnosti ukoliko se uzmu u obzir, na jednoj strani, neiksustvo Odbora koji je počeo sa radom tek u poslednjem sazivu parlamenta, i njegov, kako je navela, relativno ambiciozni godišnji plan rada, na drugoj strani.

“Plan rada za 2013. godinu ovog radnog tijela, između ostalog, predviđa kontinuirano održavanje kontrolnih i konsultativnih saslušanja, i razmatranje posebnih izvještaja i informacija koje bi Odbor trebalo da traži od nadležnih institucija”, podsjetila je Milošević.

Takođe, je, kako je dodala, planirana analiza sistemskih zakona u borbi protiv korupcije, kao i analiza rizika korupcije u izgradnji objekata i uređenju prostora.

“Pasivnost Odbora u prethodnom periodu, međutim, dovela je u pitanje ispunjavanje nekih osnovnih obaveza koje bi, po prirodi stvari, tijelo čije su glavne nadležnosti nadzor i analiza rada državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala trebalo da obavlja”, upozorila je Milošević.

Ona je precizirala da je planom, zacrtani rok, da do kraja juna ove godine budu razmatrani prošlogodišnji izvještaji o radu Vrhovnog državnog tužioca, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, Agencija za nacionalnu bebjednost, Sudskog savjeta, u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, davno je istekao.

“Takođe, IA podsjeća da još uvijek nijesu utvrđene procedure za razmatranje predstavki upućenih Odboru. Da na nivou Skupštine nedostaju procedure za postupanje na osnovu pritužbi građana upozorila je i Evropska komisija u prošlogodišnjem izvještaju o napretku Crne Gore”, navela je Milošević.

Ona je kazala da IA poziva rukovodstvo Odbora i Kolegijum Skupštine da riješe to pitanje, “kako se nepravovremenim i nepotpunim odgovorima na predstavke građana ne bi ugrozio legitimitet ovog tijela”.

“Iako izražavamo zadovoljstvo što je većina naših preporuka predstavljenih u papiru “Odbor za antikorupciju: lijek ili placebo?” našla svoje mjesto u godišnjem planu rada, smatramo da je neophodno da Odbor intenzivira svoj rad kako bi ispunio preostale zacrtane ciljeve, koji bez sazivanja sjednica i rada ovog tijela ostaju mrtvo slovo na papiru”, poručila je Milošević.

Bonus video: