Afera Snimak: „Ajde, ela, ela, zašto da ne, sto eura, sto eura..."

Bogdanović: U pitanju je jeftin, politički trik i iskonstruisana manipulacija, traženje alibija za poraz koji ih očekuje na izborima 16. novembra
206 pregleda 166 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2013. 19:07h

Funkcioner cetinjske Demokratske partije socijalista DPS Rajka Kasom, savjetnik u Upravi prihoda, nudila je novac pred lokalne izbore u prijestonici u zamjenu za glasove za Demokratsku partiju socijalista, svjedoči audio-snimak koji je juče objavljen na YouTubeu, piše Dan.

Na snimku se čuje kako Kasom nudi 100 eura kao „mali znak pažnje” nepoznatim osobama koje joj govore da su u teškoj finansijskoj krizi i da imaju brojne probleme na koje lokalni DPS žmuri.

Snimci su na YouTubeu objavljeni u šest nastavaka.

Snimak je navodno nastao početkom novembra, postavio ga je korisnik „Cetinje.Lovćen”, a naslovljen je „Kupovanje glasova DPS-a na Cetinju”.

Na snimku se čuje i kako šef cetinjskog DPS-a i poslanik Jovan Martinović razgovara sa jednim građaninom koji mu se žali da je dobio 120 eura naknade za štetu od elementarne nepogode, na šta Martinović odgovara „zvaćemo te”, uz obećanje da će provjeriti kako je dobio tako malo novca i šta se još može pomoći.

Rajka Kasom kaže u jednom dijelu „sada je mnogo bitno da DPS pobijedi i da Saša dobije”, aludirajući na Aleksandra Bogdanovića, nosioca liste DPS-a za izbore 16. novembra i aktuelnog cetinjskog gradonačelnika.

„Ajde, ela, ela, zašto da ne, sto eura, sto eura, što ćeš, kad je tako. Samo znak pažnje, eto to. Ma ela, 'ajde, pričaćemo, 'ajde ćao. Ma vidi, alo, ne čuje me. Ovo mi je snaha. Svuda muka i nemaština, pravo da vam kažem. Ovo je samo znak pažnje, što su se sjetili, što su naši glasači“, kazala je Kasom tokom razgovara sa nepoznatim licima.

Ona jednog od njih savjetuje da se obrati DPS-u i da se pozove na nju jer, kako je rekla, ona prati ko glasa na biračkom mjestu u Francuskom poslanstvu i to treba da mu bude sasvim dovoljna preporuka.

Takođe, na snimku se čuje i da se ugovara sastanak sa Daliborkom Pejović, članom predsjedništva DPS-a, koja je koordinator te stranke za cetinjske izbore.

Pejovićeva je, kao i Martinović, akter afere „Snimak” i saslušana je na skupštinskom anketnom odboru koji je ispitivao zloupotrebe javnih resursa u stranačke svrhe.

Rasvjetljavanje afere "Snimak" je tražila i Evropska komisija u posljednjem Izvještaju o napretku.

Bogdanović: Predizborna manipulacija

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista – Cetinje ne želi da se bavi komentarisanjem podmetnutih, nepotpunih i tendencioznih navoda, vezanih za posljednji pokušaj konstruisanja afere povodom rada naših članova uoči lokalnih izbora, saopšteno je iz te partije nakon što je list Dan objavio daje funkcioner cetinjskog DPS-a Rajka Kasom, savjetnik u Upravi prihoda, nudila novac pred lokalne izbore u prijestonici u zamjenu za glasove za DPS.

TV Vijesti

List je naveo da o tim navodima svjedoči i audio-snimak koji je juče objavljen na YouTubeu. Na snimku se čuje kako Kasom nudi 100 eura kao „mali znak pažnje” nepoznatim osobama koje joj govore da su u teškoj finansijskoj krizi i da imaju brojne probleme na koje lokalni DPS žmuri.

Afera Snimak: „Ajde, ela, ela, zašto da ne, sto eura, sto eura..." >>>

"Nećemo pridavati značaja komentarima naše političke konkurencije kojoj ovakve medijske konstrukcije dobro dođu kao utjeha i opravdanje za izborne poraze, naročito u iščekivanju najnovijeg u subotu 16. novembra. Međutim, kao odgovorna politička partija, nakon završetka predstojećih izbora, pokrenućemo postupak pred nadležnim pravosudnim organima protiv lica koja su željela da kompromituju DPS, kako bi se utvrdila istina", navodi se u reagovanju OO DPS-a.

U toj partiji navode da su sigurni "da će objektivan i odgovoran postupak pred nadležnim organima, lišen medijskih i drugih pritisaka dokazati da naša partija na Cetinju nije zloupotrebljavala državne resurse, niti se služila nezakonitim radnjama u komunikaciji sa biračima".

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović, kazao je TV Vijesti da snimke koji su procurili u javnost vidi kao "jeftin, politički trik i iskonstruisanu manipulaciju pred predstojeće izbore, odnosno traženje alibija za poraz koji ih očekuje na izborima 16. novembra".

Galerija

Bonus video: