Ni Vujanović ne zna šta Veljović radi

Konjević objelodanio da je bivši šef policije samostalno organizovao sastanak i da se ne zna ili da od njega kriju ko su policajci koji su edukovani za izbornu kampanju
40 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2013. 07:59h

Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović je, mimo zakonskih propisa, direktno zvao policijske službenike na skup koji je u subotu održan u kampu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) na Zlatici.

Osim toga, Posebna jedinica policije (PJP) zadužena za obezbjeđenje objekta u kojem je smještena elitna jedinica policije, nije vodila evidenciju ili ne želi da otkrije koliko je i ko su službenici koji su prisustvovali sastanku u centrali SAJ-a.

Osim toga, Veljović je u izvještaju koji je juče podnio svom formalnom šefu, predsjedniku Crne Gore Filpu Vujanoviću, dematovao samog sebe kada je ranije rekao da je Konjević prihvatio njegovu inicijativu da se organizuje navodno predavanje o NATO integracijama.

Prema izvještaju koji je podnio predsjedniku Crne Gore, Veljović je na skupu policajcima pojašnjavao kako da na terenu promovišu članstvo u NATO po “sistemu sigurnog glasa”.

To se može zaključiti iz sinoćnjeg saopštenja kabineta ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

Veljović je ranije juče informisao Vujanovića o svojim spornim aktivnostima. Vujanović je nakon toga uputio Konjeviću pisano izjašnjenje svog savjetnika čiju je djelimičnu sadržinu ministar unutrašnjih poslova objavio medijima.

Konjević se sinoć zahvalio za “promptno reagovanje” Vujanoviću , “koji ni sam nije bio upoznat sa aktivnostima svog savjetnika”.

Vujanović je juče izbjegao da odgovori na pitanje da li je znao za sastanak u kampu na Zlatici, ali se u saopštenju iz njegovog kabineta navodi:

“(Vujanović) je iznio uvjerenje da će se na narednoj sjednici Savjeta za članstvo u NATO procijeniti da li savjetnik Veselin Veljović treba da nastavi ove aktivnosti i da li je nužno nešto mijenjati u načinu komunikacije i pripremi ovih predavanja”.

Prema izvorima “Vijesti”, Veljović je u subotu policajcima porijeklom iz Mojkovca, izdavao posljednje instrukcije kako da se angažuju oko dobijanja glasova za DPS pred lokalne izbore u rodnom gradu. Izvori “Vijesti” naveli su da je Veljović na skupu zemljacima poručio da u narednih sedam dana odu u Mojkovac te da utiču na članove porodica, rođake, komšije, plemenike da izađu u nedjelju i glasaju za DPS.

Reagujući na skup, Konjević je tražio hitnu istragu, a od Stojanovića i komandira SAJ-a Mladena Markovića podatke kakvog je karaktera bio sastanak u kampu, ali i spisak svih službenika UP, koji su tog dana slušali Veljovićeva “predavanja”.

U sinoćnjim odgovorima iz Konjevićevog kabineta se navodi da u pisanom izvještaju od Stojanovića nije dobio spisak učesnika subotnjeg sastanka, što je “nedopustivo imajući u vidu osjetljivost zaštite i bezbjednosti prostorija jedinice kao što je SAJ”.

Konjević je naveo i da se ne podudaraju podaci o broju učesnika koje su dostavili bivši i sadašnji direktor policije. Stojanović je naveo da je skupu prisustvovalo 50-ak službenika, a u izvještaju Veljovića predsjedniku Vujanoviću se navodi da je bilo prisutno 70 službenika, “uglavnom rukovodećeg i komandnog sastava”.

“Da su motivi održavanja skupa upitni, jasno je iz dijela informacije koju je ministar dobio, a u kojoj se kaže da je poziv za prisustvo policijskim službenicima upućen direktno od strane g. Veljovića”, navode u Konjevićevom kabinetu.

“Zbog brojnih nejasnoća, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije dobilo je nalog da napravi plan kontrole tokom koje bi se trebale utvrditi sve činjenice, a posebno spisak prisutnih policijskih službenika, kao i zakonski osnov da budu direktno pozvani od strane Veljovića čime su narušeni zakonski propisi”, navodi se u odgovorima ministra unutrašnjih poslova.

Reagujući na Veljovićevu posjetu kampu na Zlatici Konjević je ranije saopštio da mu se radilo iza leđa, navodeći da njegov kabinet nije bio obaviješten o bilo kakvom sastanku, predavanju ili nekom drugom obliku okupljanja u sjedištu SAJ. Ukoliko se dokaže politička pozadina skupa, Konjević je najavio da će protiv svih biti pokrenut postupak zbog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima, ali i Kodeksa policijske etike.

Kovačević: Što neko drugi specijalcima tako ne održi predavanje

Direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević smatra da o događajima u kampu SAJ-a treba sprovesti istragu na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova, a onda i kroz ostale mehanizme, ukoliko bude neophodno.

Ona smatra da ne bi bilo dobro da se priča završi na repliciranju između aktera. Nezavisno od teme Veljovićevog razgovora sa policajcima, smatra ona, nadležni moraju ispitati da li je bivši šef policije zloupotrijebio funkciju savjetnika predsjednika države.

“Ustaljeno je pravilo da kad neko želi održati bilo kakvo predavanje i sastanak sa pripadnicima UP, ili bilo kog drugog organa, treba da dobije saglasnost starješine organa. Iz razmjene optužbi u medijima može se zaključiti da do toga ovoga puta nije došlo. Ne mogu ni da zamislim neku osobu iz neke druge oblasti javnog života da tako lako okupi specijalnu jedinicu i drži joj predavanje, bez konsutacija sa njihovim nadređenima”, tvrdi Kovačević.

Stojanović nije informisao Konjevića

U Vujanovićevom kabinetu tvrde da je Veljović obavijestio direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da će organizovati skup odabranih policajaca i starješina u kampu elitnih jedinica na Zlatici.

U saopštenju službe za odnose sa javnošću predsjednika se navodi da je Veljović, na zahtjev Vujanovića, dostavio pisanu informaciju o predavanju “Prednost članstva u NATO-u i obaveze koje iz toga proizilaze” i da je onda dostavio Konjeviću.

“Predsjednik je u dopisu ocijenio da je očigledno neophodno u budućim aktivnostima koordinirati informisanje od direktora Uprave policije prema ministru unutrašnjh poslova, smatrajući da ministar treba da ima punu informaciju o ovim konkretnim aktivnostima u povodu strateškog interesa Crne Gore da ubrza proces evroatlantskih integracija”, navodi se u odgovorima “Vijestima” iz Vujanovićevog kabineta.

Jedan bezbjednjak, 10 glasova za NATO

Iz Konjevićevog kabineta navode da je interesantno da je Veljović u pisanoj izjavi, koju je dostavio predsjedniku države, negirao sebe saopštavajući da nije tražio saglasnost ministra unutrašnjih poslova za organizovanje skupa, iako je medijima prekjuče saopštio da je ministar prihvatio njegovu inicijativu.

“Savjetnik Veljović u svom pisanom izjašnjenju saopštava da je tokom diskusije na Savjetu za NATO naglasio da je potrebno u ovoj fazi intenzivirati operativne kapacitete i pojasnio: “da je u sektoru bezbjednosti zaposleno oko 10.000 službenika i da je potrebno u sistemu odgovornosti i konstruktivnog dijaloga obezbijediti značajnu podršku svih zaposlenih”.

Istovremeno sugeriše “da kada se to realizuje u cjelinama gdje profesionalno djelujemo, isto nastavimo i u porodicama, rođačkim, poznaničkim i drugim vezama, što je samo na ovaj način gotovo sto hiljada simpatizera i podržavalaca ideje za članstvo u NATO-u”, navodi se iz kabineta ministra MUP-a.

Prema njihovim navodima, savjetnik Veljović u izjašnjenju navodi da računa da je ministar unutrašnjih poslova, kao član Savjeta za NATO, shvatio smisao i sadržaj njegove diskusije, te iz tih razloga nije tražio njegovu saglasnost za održavanje skupa.

“Ministar unutrašnjih poslova smatra da je izlišno komentarisati prethodno citirane navode savjetnika Veljovića”, navodi se u saopštenju Konjevićevog kabineta.

Galerija

Bonus video: