Ali: Crna Gora ne bi opstala da nije novca ruske mafije

"Tamo živi mnogo dobrih ljudi, dobrih intelektualaca, ali ekonomski zemljom dominira mafija", objašnjava Ali
201 pregleda 39 komentar(a)
Tarik Ali, Foto: Shutterstock
Tarik Ali, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2013. 10:22h

Crna Gora ne bi opstala da nije novca ruske mafije, iako u njoj živi dosta dobrih ljudi i intelektualaca, ocijenio je Tarik Ali.

Čuveni britansko-pakistanski filozof, pisac, istoričar i reditelj je kazao da je to realnost, jer mafija ekonomski dominira zemljom.

Pričajući za "Politiku" o budućnosti ovih prostora on je kazao da danas na balkanu postoje samo mali entiteti, kao što su Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

"Oni su majušni protektorati Evropske unije i Njemačke. Crna Gora je tužna priča male zemlje koja sigurno ne bi oopstala da nije novca ruske mafije. I to je realnost. Tamo živi mnogo dobrih ljudi, dobrih intelektualaca, ali ekonomski zemljom dominira mafija", objašnjava Ali.

Ali dodaje da zbog straha od Rusa, EU želi da integriše Crnu Goru.

"Suštinski, prihvatanjem Crne Gore u EU, oni će dati ruskoj mafiji bazu u EU, što je poprilično smiješno, a i tužno", zaključuje Ali.

MMF potpomogao raspad Jugoslavije

Ali je ocijenio da je građanski rat u Jugoslaviji bio velika tragedija za zemlju, ali i cio region.

On objašnjava da je pristup Međunarodnom monetarnom fondu koji se desio nakon Titove smrti, i mjere koje je MMF nametnuo, potpomogao raspad Jugoslavije.

"Za mene je ideja Jugoslavije bila dobra, bez ikakve sumnje. Jugoslavije je imala mjesto u svijetu, priznata kao važna nesvrstana zemlja", dodaje Ali.

Južna Amerika jedina živi

Čuveni ljevičar smatra da demokratija postaje sve više samo set rituala koji imaju malo značaja.

"Sada imamo političke elite, pri čemu nije važno da li ideološki pripadaju lijevom centru ili desnom centru, jer rade apsolutno na isti način... Ako samo možete da glasate za jednu ili drugu stranku, koje će manje ili više raditi na isti način, pa koja je onda poenta demokratije? To više nije demokratija, već diktatura neoliberalnog kapitala", priča Ali.

Ali naglašava da je jedini način za izlazak iz krize, stvaranje alternative.

"Društveni pokreti koji razvijaju političke ideje i pokušavaju da se izbore sa tim. Jedini kontinent na kom se to sada događa je Južna Amerika. Po pom mišljenju, Evropa je, uz nekoliko izuzetaka, mrtav kontinent. Mrtav kulturno, mrtav politički, mrtav ekonomski, i pod dominacijom jedne velike sile u Evropi - Njemačke, a međunarodno pod dominacijom SAD", smatra Ali.

Bonus video: