Pozitivna CG na Cetinju: Imamo definisano rješenje probleme sa vodom

"Tim Pozitivne zna što su problemi, ima stručne ljude i ima volju i odlučnost da ih riješi"
9 komentar(a)
Pozitivna Crna Gora na Cetinju, Foto: Pozitivna Crna Gora
Pozitivna Crna Gora na Cetinju, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 09.11.2013. 16:05h

Rukovodstvo Pozitivne Crne Gore koje je predvodio Dragan Ćiro Cvetković, održalo je danas na Cetinju sastanak sa ekspertima za oblast vodosnabdijevanja profesorom Univerziteta u Sofiji Gancho Dimitrovim, izvršni direktorom evropske kompanije Wato Dmitrom Ivanovim i inženjerom Dobromirom Moldovanovim.

Tema radnog sastanka je bilo rješavanje problema vodosnabdijevanje Cetinja.

Dmitar Ivanov je naveo da su došli kao evropska kompanija koja sarađuje sa brojnim velikim kompanijama širom Evrope, i koja želi da pomogne Cetinju. Jedan od preduslova je da ove kompanije vode stručni, a ne politički ljudi.

"Tim Pozitivne zna što su problemi, ima stručne ljude i ima volju i odlučnost da ih riješi. Imamo, takođe, i veliko znanje o fondovima EU i mogućnostima dobijanja besplatnog novca iz tih fondova. Spremni smo da pružimo podršku lokalnoj vlasti u pripremi aplikacija i nalaženju strateških partnera", kazao je Ivanov.

Nosilac liste Pozitivine Crne Gore Dragan Ćiro Cvetković je naglasio da je vodosnabijevanje jedan od osnovnih poslova u nadležnosti lokalne samouprave i prioritetni zadatak svake odgovorne lokalne vlasti, te da on mora biti riješen u najkraćem mogućem roku, jer nema razvoja grada bez kvalitetnog rješenja osnovnih infrastrukturnih pitanja.

Poseban akcenat, prema riječima Cvetkovića, mora biti stavljen na smanjenje ogromnih gubitaka koji premašuju i 80 odsto u gradskoj vodovodnoj mreži i na isplati zarada i doprinosa, kao i podmirvanju dugovanja, "jer samo radnik koji ima redovnu platu može pokazati punu produktivnost".

Dimitrov je kazao da je cetinjski vodovodni sistem mali sistem, ali sa velikim greškama, koje uzrokuju sve probleme koji se događaju. Predočio je da su slični problemi bili prisutni prije 10, 15 godina i u Bugarskoj i zemljama istočne Evrope.

"Mi iza sebe imamo ogromno praktično iskustvo i uspješno završene projekte i u Bugarskoj i zemljama regiona. Za sljedeću ljetnju sezonu Cetinje može da ima vode jer će gubici biti znatno smanjeni", kazao je on.

Na sastanku je istaknuto da optimizacija sistema vodosnabdijevanja Cetinja traži kompleksno rješenje: tehničko, administrativno i ekonomsko.

"Imamo i takozvanu prvu pomoć rješenje koje je brzo i nije skupo, a daće veliki efekat u smanjenju gubitaka vode, smanjenju prosječnog broja kvarova i smanjenju troškova električne energije", rekao je prof. Dimitrov.

Bonus video: